Pääkirjoitus: Miksi verotietoja julkaistaan?

Verotoimistojen ovet kävivät maanantaina tiuhaan tahtiin kun viime vuoden verotiedot julkaistiin. Anton Soinne

toimitus

Suomalaisten viime vuoden verotiedot julkaistiin jälleen tämän viikon maanantaina. Mediassa päivä on tunnetusti vilkas. Tunnettujen henkilöiden ansio- ja pääomatuloja julkaistaan lähes joka mediassa. Toiset rakastavat verouutisten lukemista, toiset suhtautuvat niihin suorastaan vihamielisesti. Miksi toimittajat ylipäätänsä kaivelevat verotietoja?

Verotietojen julkistamista perustellaan muun muassa yleisen avoimuuden edistämisellä.

Helsingin yliopiston professori Anu Kantola perusteli MTV:n kympin uutisissa verotietojen julkistamisen olevan tarpeellista esimerkiksi siksi, että niiden kautta pystytään seuraamaan tuloerojen kehitystä ja kasvua Suomessa. Yhtä tärkeää on myös se mitä verotiedoissa ei näy. Kantolan mukaan julkisten tietojen kautta pystytään selvittämään myös veropakolaisuutta.

Yksittäisten kansalaisten lisäksi verottaja julkaisee tiedon myös yhteisöveroa maksaneista yrityksistä.

Esimerkiksi sipoolaisyritykset kartuttivat valtion kassaa viime vuonna reilulla 21,9 miljoonalla eurolla.

Yhteisöveroa maksaneet yritykset ansaitsevat mielestäni omat kiitoksensa. Nämä yritykset ovat kantaneet kortensa kekoon yhteisen yhteiskuntamme puolesta.

Myös sipoolaisyritysten maksamilla verotuloilla huolehditaan siitä, että Suomessa on jatkossakin muun muassa ilmainen peruskoulu, kirjastopalvelut ja sairaanhoito.

Kiitos siis teille, että maksatte veronne Suomeen.

Ulla Yliherne

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien vs. päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Siirtyminen kunnan vanhalta Varikolta uuteen on kestänyt ennakoitua kauemmin – Muutto Susikujalle toteutuu kokonaisuudessaan vasta vuoden lopulla
 2. Konst & Formin kesäsuosio yllätti – Gumbostrandissa pääsee hypistelemään teräksisiä pöllöjä sekä ihailemaan lasipupuja
 3. Ehkäisyneuvonnalle on suuri kysyntä – asiakasmäärät huimassa kasvussa
 4. Vaarallisten sote-jätteiden kuljetuksista syntyi sopimus
 5. Minä ja Suomenlahti: Sipoon saaristo on ollut rakas Anu Lempiselle jo lapsesta saakka, Minna Tauru harrastaa majakoiden bongausta, Marie Kellgren on ammattikalastaja jo kolmannessa sukupolvessa – Joko luit nämä Suomenlahti-aiheiset jutut?
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Taustat: Näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa – tietolähdesuhde poikkeuksellisesti julki
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Pääkirjoitus: Pyllyjen pesu ei kuulu uimaveteen
 13. Kirjat: Linda Huhtinen keräsi ihmisten muistoja Juicesta sitaattikokoelmaan – "Juicekaan ollut vain nokkela ja hauska"
 14. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.