Kaksikielisyyttä ei vaalita raja-aidoilla

toimitus

Tunnustan heti alkuun etten ole rakennustekniikan asiantuntija.

Siitä huolimatta en ole vielä koskaan törmännyt siihen, että esimerkiksi kouluja rakentaessa seinärakenteet poikkeaisivat merkittävällä tavalla toisistaan riippuen siitä, ollaanko koulua rakentamassa äidinkielenään suomea, ruotsia, englantia, saksaa tai swahilia puhuville oppilaille.

Sipoossa päättäjät ovat pian suurten päätösten äärellä, kun ratkaistavaksi tulee ruotsinkielisen Söderkulla skolan tulevaisuus. Jatkaako sisäilmaongelmien kanssa paininut koulu väliaikaisissa tiloissaan vai siirtyvätkö koulun oppilaat osaksi ensi syksynä valmistuvaa Sipoonlahden koulun laajennusta?

Tilaa laajentuvassa koulussa olisi noin 500 oppilaspaikan verran, mutta osa Söderkulla skolan henkilökunnasta ja oppilaiden vanhemmista kokee, ettei muutto ole mahdollinen, koska uuden koulun tilat on suunniteltu suomenkielisille.

Sipoon kaksikielisyys on valtavan suuri rikkaus, jota tulee vaalia. Uskallan kuitenkin väittää, että arvokkaasta kieliperinteestä huolehtiminen on väärillä raiteilla jos vaaliminen vaatii aitojen ja erilaisten seinien rakentamista eri kieltä puhuvien lasten ja nuorten väliin.

Ajatus siitä, että esimerkiksi suomea ja ruotsia puhuvat oppilaat tulisi eristää ikätovereistaan on auttamatta vanhentunut.

Ymmärrän pelon siitä, että toinen kieli voisi vallata toiselta sijaa, jos saman koulun katon alla puhutaan useampaan kieltä sekaisin.

Pitäisikö mahdollisten uhkakuvien sijaan nähdä mahdollisuuksia? Entä jos yhdistämällä kahta eri äidinkieltä puhuvat oppilaat saman katon alle, kieliaidat saataisiinkin kaatumaan ja lapset ja nuoret voisivat oppia kieltä toisiltaan. Näin on tehty jo Nikkilässä.

Ulla Yliherne

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien vs. päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nikkilän sairaalan pimeä historia kääntyi suomeksi – alkuperäisteosta myyty jo yli 100 kappaletta
 2. Bilettäjä lähetti voittoterveiset Talmaan – Suomenhevostamma oli yhtä vahva kuin ennenkin paluukisassaan
 3. Itä-Uudellamaalla oli yli 100 kertaa asiaa sosiaaliasiamiehelle – nämä asiat herättivät kyselyitä
 4. Uimakausi alkoi jo Pilvijärvellä
 5. Maiju on yksi Sipoon koronakevään uusista ylioppilaista – "Onhan se tuntunut epäreilulta, että juhlia joutuu siirtämään"
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 11. Sipoo avasi pesupaikat – mattopyykille pääsee taas
 12. Parhaita ehdotuksia valitessaan sipoolaisäänestäjät kannattivat perinteistä keskuspuistoa – "Neljän kärki on erittäin tasainen"
 13. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 14. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 15. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.