Harhaanjohtava lupa ajaa kovempaa

Ulla Yliherne

Kollega kertoi somen välityksellä hieraisseen silmiään kahdesti kun auton liikennemerkkinäyttö oli yllättäen antanut niin sanotusti luvan ajaa 120 kilometrin tuntivauhtia viidenkympin alueella.

Lainkuuliaisena ihmisenä työkaveri oli uskonut ennemmin tien varressa aikaisemmin näkemäänsä liikennemerkkiä ja jättänyt huomioimatta auton ilmoittaman yllättävän nopeudennousun.

Kollega ei kuitenkaan ole ainut, jonka kulkupeli on viime aikoina muuttanut ajonopeuskehotuksia äkkiarvaamatta.

Poliisi uutisoi nimittäin tällä viikolla kiinnittäneensä lähestyvien eduskuntavaalien alla huomiota erikoiseen seikkaan; tien reunassa olevat vaalimainokset voivat aiheuttaa autoilijoilla virheellisiä ilmoituksia nopeusrajoituksiin, mikäli autoon on asennettu lisävaruste, joka tunnistaa liikennemerkkejä.

Poliisi antaa esimerkiksi valopylvääseen kiinnitetyn vaalimainoksen, jossa on numero 170. Laite tunnistaa ja poimii siitä numerot 7 ja 0 ja ilmoittaa näin autoilijalle vallitsevaksi nopeusrajoitukseksi 70. Riippumatta siis siitä mikä oikea tiellä vallitseva nopeusrajoitus on.

Lisävarusteet tunnistavat niihin etukäteen ohjelmoituja liikennemerkkejä, joten esimerkiksi ehdokasnumeroa 231 ne eivät tulkitse nopeusrajoitukseksi.

Työkaverin onneksi hän luotti enemmän itseensä kuin autonsa neuvoihin. Poliisi nimittäin huomauttaa, että kiinni jäädessään puolustukseksi ei kelpaa selvitys siitä, että auton lisävaruste on näyttänyt jotain tiettyä lukemaan.

Sama pätee myös navigaattoriin. Jokaisen meistä autoilijoista on hyvä muistaa, että kuljettajan tehtävä on seurata tien varressa olevia liikennemerkkejä ja toimia niiden mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Erityisesti ikäihmisiltä on huijattu rahaa – "Läheisten rooli on nyt tärkeässä osassa"
 2. Siirtyminen kunnan vanhalta Varikolta uuteen on kestänyt ennakoitua kauemmin – Muutto Susikujalle toteutuu kokonaisuudessaan vasta vuoden lopulla
 3. Konst & Formin kesäsuosio yllätti – Gumbostrandissa pääsee hypistelemään teräksisiä pöllöjä sekä ihailemaan lasipupuja
 4. Ehkäisyneuvonnalle on suuri kysyntä – asiakasmäärät huimassa kasvussa
 5. Vaarallisten sote-jätteiden kuljetuksista syntyi sopimus
 6. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 7. Liikenteessä: Moni hevosenkuljetuskärry hylättiin katsastuksessa viime vuonna – Mattilan Touho ei stressaa kuljetusta
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 12. Taustat: Näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa – tietolähdesuhde poikkeuksellisesti julki
 13. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 14. Pääkirjoitus: Pyllyjen pesu ei kuulu uimaveteen
 15. Kirjat: Linda Huhtinen keräsi ihmisten muistoja Juicesta sitaattikokoelmaan – "Juicekaan ollut vain nokkela ja hauska"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.