Lukijalta | Kunnan päätös Jokipuiston koulusta remontin siirtämisestä oli iso pettymys

Saimme tiistaina ikäväksemme kuulla, kuinka Sipoon kunta ilmoitti todennäköisesti siirtävänsä Jokipuiston koulun remonttia vedoten säästöihin. Viiden lapsen vanhempana, joista jokainen on joko käynyt tai tulee tulevaisuudessa opiskelemaan Jokipuiston ”koulussa”, olen todella hämmentynyt ja pettynyt kunnan linjaan asian tiimoilta, ja tiedän jakavani monen vanhemmat ajatukset.

Kunnan päättäjät osoittivat erityisen hyvää toimintaa ja vastuunkantokykyä, kun väliaikaisiin väistötiloihin siirryttiin sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2019 nopealla päätöksellä ja aikataululla. Näin käsitykseni mukaan tehtiin, jotta lasten ja opettajien terveys ei vaarantuisi enempää.

Nyt paikallislehden uutisen luettuani, vanhempana tulee sellainen tunne, että väistötiloihin siirtymisen jälkeen, oppilaat on unohdettu ja asia lakaistu maton alle.

Vanhempana olo on petetty, sillä lupaukset turvallisesta kouluympäristöstä väistöön siirryttäessä eivät nyt täyty.

Väistötiloihin siirryttäessä Jokipuiston koulun oppilaat jaettiin luokkatasojen perusteella kahteen väliaikaiseen tilaan. Juhlatalolle ja Wessman-talolle.

Talvella saimme tietoomme, että juhlatalon sisäilmassa epäiltiin ongelmia ja sen johdosta siellä tehtiin tutkimuksia helmikuussa 2020. Tuloksista ei ole tiedotettu meitä vanhempia.

Sekä juhlatalon, että Wessman-talon tilat ovat ahtaat ja oppilaita saattaa olla yhdessä luokkatilassa jopa lähes 40. Akustiikka on vajavaista, eikä opettajilla ole kunnollisia taukotiloja, joissa nollata ajatuksia tai valmistella seuraavaa tuntia. Välituntialue on juhlatalolla varsin riittämätön vilkkaille lapsille, eikä sitä voi museosäädösten vuoksi juurikaan muokata.

Wessman-talo on opetustiloina hyvä, mutta oppilaita on tiloihin nähden aivan liikaa ja opetusta tapahtuu käytävillä ja niiden perällä. Tämä ei vastaa käsitystä maailman parhaasta peruskoulutuksesta.

Kunnanjohtajan tasolla asti mediassa on mainostettu Sipoota ”perheellisten paratiisiksi” jossa kunnan asukasmäärä on kasvussa ja kehutaan, kuinka sen vetovoima tunnetaan. Grannas on kehunut, miten hienosti lapsista kunnassa huolehditaan ja miten hyvät palvelut kunta lapsiperheille tarjoaa. Siis anteeksi mitä?

Nikkilän alueella on yksi varsinaisissa koulutiloissa toimiva alakoulu, joka sekin ratkeaa liitoksistaan suuren oppilasmäärän vuoksi ja nyt kunta on tekemässä päätöstä Jokipuiston koulutilojen remontin siirtämisestä myöhemmäksi. Remontin, jonka se on itse huonolla kiinteistönhoidolla aiheuttanut.

Tätä ei voinut kieltää kunnan kiinteistöistä vastaava henkilökään, kun Jokipuiston sisäilmatilannetta alkukeväästä 2019 kokouksessa käsiteltiin, jossa olin itse asiasta keskustelemassa.

Olisiko nyt aika kantaa vastuu aiheuttamastaan vahingosta. Ensimmäinen lupaus remontin valmistumisesta oppilaille ja vanhemmille oli vuoden 2021 loppuun mennessä.

Remontin viivästymisestä on ollut puhetta tänä keväänä ja nyt saimme lukea lehdestä pahimman pelkomme.

On pakko jäädä pohtimaan oliko tämä alun perinkin suunnitelma, jolla vietiin vanhempia ja lapsia kuin pässiä narussa, ja nyt vedotaan korona-tilanteeseen, koska voidaan.

Onko Sipoon kunnalla tosiaan varaa jättää lisää suojeltuja rakennuksia Jokipuistoon mätänemään ja rasittamaan kunnan taloutta? Uusi hallintorakennus ja vanha sairaala-alueen päärakennus hopeapajukujan päässä ovat hyvä esimerkki huonosta kiinteistön hoidosta.

Hyvässä muistissa on vielä myös vanhan Runebergin päiväkodin kiinteistökauppa, joka oli kunnalta täydellinen riman alitus.

Alueen asukkaiden kanssa keskusteltuani sain viestiä, että osa sairaalan alueen asukkaista on muuttanut historialliselle sairaala-alueelle juurikin alueella olevan päiväkodin ja koulun vuoksi. Koulu on monen vanhemman mielestä sopivan lähellä, pieni ja sen liepeillä olevat ulkoilumaastot ovat varsinkin pienille koululaisille erityisen mieluiset. Aiotaanko tämä kunnan yksi ”helmistä” ja osa paikallishistoriaa jättää nyt vanerit ikkunoissa homehtumaan?

Mihin kunta aikoo siirtää lapset opiskelemaan jatkossa? Nykyiset tilat eivät vastaa käsitystä laadukkaista ja hyvistä opetustiloista. Siirretäänkö oppilaat kunnan rahatilanteen vuoksi suureen koulukompleksiin ja laitetaanko pienet oppilaat nyt maksamaan huonoista päätöksistä ja vääristä investoinneista. Onko kukaan päättäjistä kysynyt mitä lapset tai vanhemmat haluaisivat ?

Annika Tikkanen. Kirjoittaja on Jokipuiston koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja 5 lapsen äiti, sijaisvanhempi ja lasten sairaanhoitaja

Lue myös: Jokipuiston koulun korjausta halutaan lykätä – kunta hakee miljoonasäästöjä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut