Lukijalta: Realismia, toivoa ja kasvua Sipooseen

Korona rapauttaa Suomen taloutta ja vaarantaa hyvinvointivaltion perustan. Kuntien talous on historiallisen heikossa tilanteessa. Jokaisessa kunnanvaltuustossa tehdään nyt nopeita ja vaikeita päätöksiä talouden turvaamiseksi.

Päätökset pitääkin tehdä viivyttelemättä ja yhteisesti, sillä talouden tulevaisuus on synkkä. Lähivuosina raha ei riitä enää samaan, mihin ennen. Realismia on, että jostain on luovuttava. Samalla on löydettävä toivon polku tulevaisuuden kasvuun. Näihin Sipoossa on kaikki mahdollisuudet.

Ekonomistit uskovat koko vuosikymmenen olevan menetetty talouden kasvun näkökulmasta. Bkt ei hetkessä palaudu entiselleen. Tämä johtaa jo nyt heikossa kunnossa olevan julkisen talouden ongelmiin. Päättäjiltä vaaditaan kykyä priorisoida, tehdä kipeitäkin säästöjä sekä ajatella uudella tavalla. Vähemmän tuota, enemmän tätä.

Koronan vaikutukset toimintaympäristöömme Sipoossa on tunnistettava ja on etsittävä keinot hyödyntää trendejä ja ”uutta normaalia”. Vaikka Suomen tulevaisuus näyttäisi heikolta, Sipoo voi selvitä voittajana. Asumisen suunta suosinee omakotiasumista ja tilaa ympärillä.

Monet etätyöhön heitetyt suomalaiset ovat viettäneet viime viikkoina enemmän aikaa kotonaan kuin aikoihin. Pakotettu kotoilu on saanut monen kerrostalossa asuvat haaveilemaan omasta pihasta ja grillistä. Nurmijärvi-ilmiön on arvioitu vahvistuvan. Sipoo-ilmiö vahvistuu varmasti, jos haluamme.

Kuntamme sijainti pääkaupungin naapurissa tarkoittaa nimittäin, että Sipooseen kohdistuu joka tapauksessa kysyntää. Siihen kysyntään on osattava vastata oikein.

Valtuusto päättää tänä vuonna useammasta uudesta omakotikaavasta. Ja lisää tarvitaan. Uudet veronmaksajat ovat palvelujen paras tulevaisuuden turva.

Etätyö lisääntynee pysyvästi kevään harppauksen seurauksena. Sekin suosii Sipoota.

Sipoo on entistä kilpailukykyisempi pääkaupunkiseudun suuriin kaupunkeihin nähden, jos työmatka keskustaan tarvitsee ajaa vain parina päivänä viikossa, jos silloinkaan. Sipoon tulee osaltaan huolehtia tehokkaista datayhteyksistä ja edistää esimerkiksi laajakaistaosuuskuntien syntymistä.

Liikenne voi muuttua etätyön johdosta. Jos etätyön lisääntyminen hillitsee työmatkaliikennettä pääkaupunkiseudulla, karisevat vähätkin perusteet Helsingin ja maan hallituksen vastuuttomilta ruuhkamaksusuunnitelmilta.

Toisaalta Sipoon on entistä tarkemmin arvioitava julkisen liikenteen panostusten kustannustehokkuutta.

Myös elinkeinojen ja yritysten sijoittamisen kannalta Sipoon mahdollisuudet kasvavat koronan jälkeisessä ajassa.

Erityisesti Sipoossa jo olemassa olevien yrityskeskittymien kuten logistiikan ja elintarviketuotannon ympärille on hyvä rakentaa entistä vahvempaa elinkeinorakennetta. Kumpikin toimiala kasvanee kriisin aiheuttamien trendimuutosten vuoksi.

Sipoon kannattaa edesauttaa pienyrittäjyyttä. Sipoossa on väkilukuun nähden mittavasti pienyrityksiä. Kokoomukselle on ollut tärkeää, että koronakriisin akuutin vaiheen yksinyrittäjätuen käsittely ja maksatus on saatu kunnassa käyntiin ripeästi. Yrittäjiä ei saa päästää kaatumaan.

Yksi todennäköinen näkymä on omavaraisuuden, paikallisuuden ja lähituotannon nousu entistä suurempaan arvoon. Sipoolla olisi tässä profiloitumisen paikka.

Luonto lienee Sipoon suurimpia valttikortteja – niin uusien asukkaiden kuin matkailun kannalta. Kotimaan matkailun on ennustettu kasvavan.

Sipoolla on loistava mahdollisuus saada osansa Uudenmaan 1,7 miljoonan asukkaan kysynnästä. Sipoonkorvessa sekä saaristossa on hyödyntämättömiä mahdollisuuksia matkailun kannalta.

Vaikka koronapandemia on sekä inhimillinen että taloudellinen tappio koko maailmalle, voi pieni Sipoo toipua siitä entistä vahvemmaksi.

Etätyön lisääntyminen ja Sipoon asema pääkaupunkiseudun kyljessä antavat Sipoolle kaikki mahdollisuudet menestyä kriisin jälkeen.

Voimme kasvaa, vaurastua ja tarjota entistä vaikuttavammat palvelut sipoolaisille, kunhan pidämme talouden kurissa realismin avulla.

Sipoolla on edessään muutama laiha vuosi, mutta viisaalla politiikalla vahva tulevaisuus.

Heikki Vestman, valtuuston pj., Ari Oksanen, kunnanhallituksen varapj., Juha Salo, Sipoon Kokoomuksen valtuustoryhmän pj. ja muu Sipoon valtuustoryhmä

Kommentoi