Kolumni: Vain hevosvankkurit ja helikopteri puuttuivat

Tutut kausityöntekijät ovat kullanarvoisia. Näin on myös pirteän nelikymppisen paikallislehden kanssa ja siksi Sipoon Sanomiin on mieluista tulla kauempaakin.

Suora lento Belgradista Helsinkiin oli varattu jo hyvissä ajoin. Kun koronavirus valloitti maailmaa, lento toisensa jälkeen peruuntui. Koko kesä tuntui epävarmalta.

Serbiassa koronakevät vertautui sotaan. Moni muisteli Naton pommituksia 1999. Balkanilla on totuttu kriiseihin, mutta tämä oli jotain uutta. Yhteisen hengailun sijaan piti pysyä loitolla toisista.

Armeija päivysti sairaaloiden porteilla, poliisi valvoi ulkonaliikkumiskieltoa. Oppitunteja katsottiin televisiosta.

Toimista oli hyötyä, epidemia pysyi aisoissa. Kun poikkeustila toukokuussa purettiin, helpottuneet ihmiset alkoivat järjestää väliin jääneitä juhliaan. Käteltiin, halailtiin. Tuntui melkein nololta estellä, käytin Suomeen lähtöä verukkeena etäisyydelle.

Hätäpäissäni otin tarjotun lennon Tukholmaan. Sieltä sentään pääsisi laivalla Suomeen, jos lentäen ei onnistuisi. Tarkistin laivayhtiöltä, että kulkeehan reitti.

Perille päästiin viidellä kulkuneuvolla ja neljällä kielellä.

Lentokoneessa oli maskia pidettävä koko ajan. Tukholmassa niitä ei näkynyt juuri kenelläkään. Se tuntui merkilliseltä maassa, jossa on tilanne yhä päällä.

Varsinainen yllätys ilmeni, kun Silja Linen virkailija soitti tiedustellakseen, mitä aion tehdä lipuilla, kun sitä laivaa ei nyt ole.

Matkalaukku, rinkka, lapsi ja liki tyhjä Vanhankaupungin tori saivat kuullakseen muutaman kipakan suomenkielisen lauseen. Olisi kuulemma pitänyt seurata uutisista hallituksen päätöksiä.

Turkuun onneksi meni laiva, mutta entäs jatkokyyti sitten. Ei auttanut kuin astua muiden mukana junaan ja aloittaa karanteeni vasta perillä.

Se oli seikkailureitti, joka selvitettiin viidellä kulkuneuvolla ja neljällä kielellä. Vain hevosvankkuri ja helikopteri puuttuivat.

Kausityöntekijällä on tietenkin oma lammas ojassa. Suomalaisella palkalla saa vaikka talon eristettyä.

Mia Tadic. Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja, joka kasvattaa talvet lampaita Serbiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tältä näyttää pian avautuvassa, laajennetussa Sipoonlahden koulussa —”Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa”
 2. Pekka Päivärinnalta tyydyttävä avaus – "Imussa pysyttiin, mutta ohi ei ollut asiaa"
 3. Anna koneen vaan laulaa – "Meillä on käyttöohjeet kolmessa eri muodossa"
 4. Väkivalta-, huumausaine- ja omaisuusrikosten määrät kasvussa – "Henkirikokset ovatkin lähes poikkeuksetta selvinneet"
 5. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 11. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.