Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Vain hevosvankkurit ja helikopteri puuttuivat

Tutut kausityöntekijät ovat kullanarvoisia. Näin on myös pirteän nelikymppisen paikallislehden kanssa ja siksi Sipoon Sanomiin on mieluista tulla kauempaakin.

Suora lento Belgradista Helsinkiin oli varattu jo hyvissä ajoin. Kun koronavirus valloitti maailmaa, lento toisensa jälkeen peruuntui. Koko kesä tuntui epävarmalta.

Serbiassa koronakevät vertautui sotaan. Moni muisteli Naton pommituksia 1999. Balkanilla on totuttu kriiseihin, mutta tämä oli jotain uutta. Yhteisen hengailun sijaan piti pysyä loitolla toisista.

Armeija päivysti sairaaloiden porteilla, poliisi valvoi ulkonaliikkumiskieltoa. Oppitunteja katsottiin televisiosta.

Toimista oli hyötyä, epidemia pysyi aisoissa. Kun poikkeustila toukokuussa purettiin, helpottuneet ihmiset alkoivat järjestää väliin jääneitä juhliaan. Käteltiin, halailtiin. Tuntui melkein nololta estellä, käytin Suomeen lähtöä verukkeena etäisyydelle.

Hätäpäissäni otin tarjotun lennon Tukholmaan. Sieltä sentään pääsisi laivalla Suomeen, jos lentäen ei onnistuisi. Tarkistin laivayhtiöltä, että kulkeehan reitti.

Perille päästiin viidellä kulkuneuvolla ja neljällä kielellä.

Lentokoneessa oli maskia pidettävä koko ajan. Tukholmassa niitä ei näkynyt juuri kenelläkään. Se tuntui merkilliseltä maassa, jossa on tilanne yhä päällä.

Varsinainen yllätys ilmeni, kun Silja Linen virkailija soitti tiedustellakseen, mitä aion tehdä lipuilla, kun sitä laivaa ei nyt ole.

Matkalaukku, rinkka, lapsi ja liki tyhjä Vanhankaupungin tori saivat kuullakseen muutaman kipakan suomenkielisen lauseen. Olisi kuulemma pitänyt seurata uutisista hallituksen päätöksiä.

Turkuun onneksi meni laiva, mutta entäs jatkokyyti sitten. Ei auttanut kuin astua muiden mukana junaan ja aloittaa karanteeni vasta perillä.

Se oli seikkailureitti, joka selvitettiin viidellä kulkuneuvolla ja neljällä kielellä. Vain hevosvankkuri ja helikopteri puuttuivat.

Kausityöntekijällä on tietenkin oma lammas ojassa. Suomalaisella palkalla saa vaikka talon eristettyä.

Mia Tadic. Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja, joka kasvattaa talvet lampaita Serbiassa.