Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pyllyjen pesu ei kuulu uimaveteen

Hyvä hygienia. Sanapari, joka on toistunut ja korostunut erityisesti tänä keväänä. Koronaviruksen myötä tehostunut käsihygienia on osoittanut sen, että huolellisella ja tarpeeksi usein toistuvalla saippuapesulla on todella merkitystä tautien leviämisen ehkäisyn kannalta.

Alkukesän helteissä hyvä hygienia taisi joiltakin sipoolaisista kuitenkin unohtua. Tähän mennessä kahdella Sipoon uimarannalla on jo jouduttu rajoittamaan uimista uimavedestä löytyneiden korkeiden ulosteperäisten bakteeriesiintymien takia.

Tällä hetkellä sekä Pilvijärven että Joensuun Tilan uimarantojen vedet ovat kuitenkin jälleen uimakelpoisia.

Vaikka kummaltakaan rannalta ei täysin pystytty selvittämään, ovatko ulosteperäiset bakteerit peräisin ihmisistä vai esimerkiksi linnuista, Sipoon uimarantojen vedenlaadusta vastaavan Porvoon ympäristöterveydenhuolto kiirehti kuitenkin muistuttamaan, että myös uimarannoilla hyvästä hygieniasta on huolehdittava.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että vessassa käynnin jälkeen kädet pestään saippualla jossain muualla kuin uimavedessä. Sama koskee vaippaikäisten lasten pyllyjen pesua. Pehvojen pesupaikka ei ole rantavedessä.

Sipoossa on kuusi uimarantaa, joiden vedenlaatua viranomaiset tarkkailevat läpi kesän. Sinilevän estämiseen ovat konstit yksittäisellä kuntalaisella ehkä vähissä, mutta siihen, ettei pulikoida tarvitse ulosteperäisten bakteerien joukossa, voimme jokainen omalta osaltamme vaikuttaa.

Ulla Yliherne. Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja