Esa Partion kolumni: Kaikki toimivat potilaan hyväksi

Esa K.

Olen aiemminkin sanonut, että Sipoon terveyskeskuksen toiminta on esimerkillistä Uudellamaalla. Nyt jouduin todistamaan sen omakohtaisesti sairastuttuani akuutisti.

Minut vietiin ensin Porvoon sairaalaan, jossa suoritettiin ripeästi tarvittavat tutkimukset, aloitettiin hoito ja siirrettiin jo seuraavana päivänä toipumaan Sipoon terveyskeskukseen. Kaikki toimi loistavasti ja nopeasti.

Muun muassa tietokonetutkimukset tehtiin huolellisesti pariinkin kertaan ja tutkimuksiin pääsy oli nopeaa, alle tunnin määräyksistä. Porvoon sairaalan ja Sipoon terveyskeskuksen yhteistyö tuntui olevan saumatonta. Useissa sairaaloissa työskennelleenä, näin sujuvaa toimintaa en muista.

Molempien yksiköiden toiminta on ansiokasta ja tehokasta, lisäksi niiden yhteistyö on vertaansa vailla, verrataanpa sitä mihin tahansa tuntemiini terveydenhoitolaitoksiin. Molempien yksiköiden toiminta tulisi säilyttää ja niiden kehittämiseen panostaa.

Tästä suuri kiitos myös päätöksentekijöille, jotka ovat luoneet puitteet hyvin toimivalle järjestelmälle.

Tuli tunne, että tuossa yhteistyössä on tekemisen meininki. Koko henkilökunta oli ystävällistä, ja potilaan huomioonottavaa.

Pienet yksiköt ovat vertaansa vailla.

Saamani hoito ja ohjeistus olivat ensiluokkaiset. Potilaana laitoin merkille, että tutkimus- ja hoitopäätökset tehtiin ripeästi ja ne toteutettiin välittömästi. Pienemmät yksiköt ilmeisesti toimivat sujuvammin –  isot laivat kääntyvät hitaammin.

Näin pienet yksiköt on vertaansa vailla. Erityisesti kiinnitin huomiota potilaan roolissa henkilökunnan toimintaan. Kaikki toimivat omassa roolissaan potilaan parhaaksi.

Olen joskus pitänyt esitelmän hoitoketjuista. Täällä ne toimivat. Sipoon ja Porvoon sairaalan yhteistyö soveltuisi esimerkkinä koko maatakin ajatellen.

Ei niin, etteikö muuallakin osata, mutta, kun työyhteisö on luotu sopivaksi, ja aamulla on kiva tulla töihin, se poikii suotuisaa ilmapiiriä, mikä heijastuu kaikkeen toimintaan.

Näissä yksiköissä myös ammattilaiselle potilaan roolin omaksuminen on helppoa, joka paikassa se ei aina ole. Kysymyksiin tuli selkeät ja yksiselitteiset vastaukset.

Kirjoittaja on ortopedi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.