Kolumni: Yrittäjän ei tarvitse selvitä yksin

Yrittäjyttä on monenlaista ja yrittäjiä on Suomessa lähes 300 000. Yrityksistä 93 prosenttia on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Kaikista Suomen yrityksistä yksinyrittäjien osuus on 71 prosenttia

Olen itse ollut yrittäjänä 12 vuotta, kokenut toiminimiyrittäjyyden, yksinyrittäjyyden ja yhtiöittänyt yrityksiäni. Olen saanut tuntea työllistämisen onnistumisen ja riemun, mutta myöskin surua siinä epäonnistumisessa.

Muutama vuosi yritystoimintani aloittamisen jälkeen olin tilanteessa, jossa kysyntää yritykseni palveluille oli enemmän kuin ehdin tehdä, joten palkkasin henkilön avukseni. Toiminta olisi kuitenkin pitänyt hyvin pian saada reippaasti enemmän kannattavammaksi, jotta kaksi ihmistä olisi voinut saada yrityksestä elannon.

Jouduin ikäväkseni luopumaan työntekijästäni jo vuoden sisään. Tuolloin en tiennyt, että yrittäjille on tarjolla hirmuinen määrä erilaisia palveluita ja apuja.

Yrittäjän ei nimittäin tarvitse selvitä yksin. Saamme joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan yritysneuvontaa, sparrausta, lakineuvontaa, koulutuksia, talousneuvontaa, tukea verkostoitumiseen, tukea kasvuun tai konsulttiapua. Yrityksille on myös erilaisia rahoitusmuotoja ja tukia tarjolla.

Kaikki nämä ovat äärimmäisen tärkeitä. Jo pelkästään yrityksen perustamiseen liittyvä kysymysten tulva on yksin kivuliasta selvittää, puhumattakaan palkkaukseen liittyvistä asioista.

Yrittäjän on aina tehtävä päätökset ja kannettava riskit itse.

Nykyään olen minäkin tietoinen näistä mainioista kuntien tarjoamista palveluista ja käytänkin niitä ahkerasti. On helpottavaa kun yritystoimintaan saa asiantuntevaa apua aina kun sitä tarvitsee. Nykyisin omistan enemmistön kahdesta eri yrityksestä, ja toimin molemmissa toimitusjohtajana.

Jokaisen yritystoimintaa suunnittelevan on mielestäni syytä huomioida yksi tärkeä seikka: Huolimatta kaikista tuista ja avuista joita yrittäjälle tarjotaan, yrittäjän on aina tehtävä päätökset ja kannettava riskit itse. Niitä ei yrittäjän puolesta tee kukaan.

Nykyään yrittäjyyttä miettivän on helppo löytää tietoa. Kuntien kehitysyhtiöt, yrittäjäjärjestöt ja erilaiset yhdistykset tarjoavat erilaisia tapahtumia ja koulutuksia jotka ovat usein avoimia ja maksuttomia sekä yrittäjille, että yrittäjyyttä suunnitteleville. Kannustankin kaikkia yrittäjyyttä miettiviä menemään rohkeasti mukaan erilaisiin tapahtumiin ja tutustumaan muihin yrittäjiin.

Anneli Komi. Kirjoittaja on sipoolainen yrittäjä

Kommentoi