Kolumni: Kaj Lindqvist: Haasteellinen talousarvio 2021

Koronavirusepidemia on jyrkästi kasvattanut julkisen talouden alijäämää ja velkamäärää. Sipoon kunnallisverotuotto tulee tänä vuonna olemaan yli 6 miljoonaa pienempi verrattuna talousarvioon. Samalla sote-menot kasvavat sekä tänä vuonna että tulevina vuosina. HSL:ltä on odotettavissa lisälasku. Sipoon työttömyysaste nousi toukokuussa 12,5 %:iin ja on nyt noin 11 %. Onneksi valtion tukitoimet, yhteensä 6,7 miljoonaa euroa, korvaavat verotulomenetykset ja osittain menolisäykset tänä vuonna. Odotettavissa tältä vuodelta on ns. nolla-tulos.

Vuoden 2021 talousarvion laatiminen on erittäin haasteellista meille, kuten kaikille kunnille. Koronavirusepidemia vaikuttaa myös ensi vuoden kunnallisverotuottoon ja valtiolta ei ole odotettavissa lisää tukitoimenpiteitä kunnille. Esimerkiksi valtionosuuksia saamme tänä vuonna 22 miljoonaa ja ensi vuonna vain 16 miljoonaa. Samalla ennustetaan ensi vuonna kustannusnousua 2,5 % johtuen muun muassa palkkaratkaisuista.

Sipoon valtuusto on tämän vuoden talousarvion yhteydessä päättänyt sopeutusohjelman laadinnasta, jonka tavoite on vuosina 2020–2022 vähintään 5 miljoonan tuloksen parannus käyttötaloudessa. Kaikki määrärahat tarkistetaan kriittisesti, kuitenkaan ryhtymättä ns. paniikkisäästöihin. Kunnanhallitus on hyväksynyt ensi vuoden talousraamit 4,6 miljoonan alijäämäisenä poikkeuksellisen taloustilanteen takia. Vuodet 2021 ja 2022 näyttävät taas ylijäämää. Kunnallisveroon ja kiinteistöveroon ei ehdoteta korotusta.

Myös taloussuunnitelman investoinnit on tarkistettu. Kokonaisinvestointimäärä puolittuu verrattuna aikaisempiin vuosiin ja on nyt vuositasolla 15 miljoonaa euroa. Investointiohjelma sisältää panostuksia mm. uusiin asuinalueisiin, etupäässä omakotitonttien kaavoittamiseen kuten Pohjanniitty, Taasjärvi IV, Danielsbacka, Söderkullan kartano, Metsärinne ja Nikkilän kartano. Kyläkaavoista Paippinen ja Gumbo-Västerskog ovat valmistelussa.

Huolimatta koronavirusepidemian aiheuttamista ongelmista Sipoon kunnan tulevaisuus näyttää hyvältä houkuttelevana ja viihtyisänä hyvine palveluineen.

Kaj Lindqvist. Kirjoittaja on Sipoon kunnanhallituksen puheenjohtaja (r.)

Mihinkään paniikki- säästöihin ei olla ryhtymässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu