Kolumni | Heikki Vestman: Suomi on nostettava suosta

Suomalaisen teollisuuden tilanne on vakava. Aie lakkauttaa Kaipolan paperitehdas ei johdu koronasta vaan siitä, ettei Suomi ole yritykselle kilpailukykyinen toimintaympäristö verrattuna esimerkiksi Saksaan.

Vapaassa markkinataloudessa yritys pitää tai siirtää toimintaansa sinne, missä omistaja saa sijoittamalleen pääomalle parhaan tuoton ja missä voidaan luottaa liiketoiminnan kannattavuuteen myös tulevaisuudessa.

Pääministeri Marin on sanonut, ettei itse lakkauttaisi Kaipolan tehdasta. Yhteiskuntajärjestelmää, jossa hallitus tekee liiketoiminnalliset päätökset, kutsutaan sosialismiksi. Markkinataloudessa yritys päättää liiketoiminnastaan.

Politiikka vaikuttaa sen sijaan siihen, kuinka houkutteleva ympäristö maamme on yrityksille toimia ja investoida. Valitettavasti hallituksen politiikka kuten historiallinen polttoaineveronkorotus ovat heikentäneet tilannetta sekä luoneet uutta epävarmuutta.

Hallitus vaikuttaa olevan haluton tai kykenemätön tekemään päätöksiä, jotta Suomi olisi yrityksille kannattava ympäristö. Se ei ole saanut aikaan vielä ainuttakaan päätöstä, joka lisäisi työpaikkojen määrää vaan sen toimet ovat tutkitusti heikentäneet työllisyyttä.

Pääministeripuolueen ulostulot, kuten utopistinen vaatimus 6 tunnin työpäivästä sekä lähes miljardin euron veronkorotusohjelma, murentavat entisestään luottamusta liiketoiminnan järkevyyteen Suomessa. Perusasiat näyttävät unohtuneen jopa yritysvihamielisessä ideologiassa.

Politiikka vaikuttaa siihen, kuinka houkutteleva ympäristö maamme on yrityksille.

Paljon puhutaan, että Suomen vahvuus on korkea osaaminen, johon lisäämällä julkisia menoja parannetaan kilpailukykyä. Osaaminen on oleellista, mutta myös kilpailijamaissamme on korkeaa osaamista. Verotus, ilmastopolitiikan järkevyys, työmarkkinoiden joustavuus sekä työnteon kannattavuus ovat vähintään yhtä merkittäviä tekijöitä.

Yritykset ja ihmiset tarvitset luottamuksen, että ne voivat tehdä investointipäätöksiä ilman himoverotukset pelkoa. Suomen täytyy sitoutua siihen, ettei yritysverotusta kiristetä, työn verotusta alennetaan, työmarkkinat uudistetaan siten, että palkkaaminen kannattaa ja ettei ilmastopolitiikankaan nimissä ajeta maailman puhtainta teollisuutta saastuttavien maiden syliin.

Vain menestyvät yritykset tuovat Suomeen hyvinvointia, vaurautta, mahdollisuuksia, parempaa toimeentuloa ja palkkaa. Menestys on hyvä asia ja siitä tulee palkita.

Suomella on erinomaiset edellytykset menestyä. Olemme koulutettu, osaava ja ahkera kansa. Yhteiskunnan perusrakenteet tulee vain laittaa kuntoon: Vähemmän veroja, enemmän vapautta.

Heikki Vestman. Kirjoittaja on kansanedustaja (kok) ja Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut