Kolumni: Hjallis Harkimo: Joku tolkku sähkön siirtohintoihin

Sähkö on halvempaa kuin koskaan, mutta kuluttajien hinta nousee koko ajan, koska siirtohintoja nostetaan jatkuvasti. Näin tämä ei voi jatkua. Siirtohintoja ja sähkön hintaa pitää pystyä laskemaan.

Pitää muuttaa päätöstä, ettei kaikkia linjoja tarvitse kaivaa maahan. Carunan liikevoittoprosenttia pitää pudottaa. Nyt se on kuusi, kolme riittää.

Viime vuosikymmenellä tehtiin kaksi kallista virhettä. Vuoden 2011 tapaninpäivän myrskyn jälkeen eduskunta päätti, että sähkön toimitusvarmuutta parannetaan ja jakeluverkot rakennetaan käytännössä uusiksi kaivamalla kaapelit maahan. Ja kuluttaja maksaa kaiken.

Kallis päätös ja vielä kalliimmaksi tuli, kun valtionyhtiö Fortum myi sähköverkkonsa ale-hintaan pääomasijoittajien omistamalle Carunalle.

Molempia päätöksiä olivat ministereinä tekemässä Pekka Haavisto ja Jan Vapaavuori.

Samaan aikaan Vattenfall myi oman sähkönsiirtoyhtiönsä Elenialle.

Painotettiin ettei kenenkään Suomessa pidä olla yli 36 tuntia ilman sähköä.

Poliitikot painottivat huoltovarmuutta ja sitä, että kenenkään ei Suomessa pidä olla yli 36 tuntia ilman sähköä.

Ihan hyvä tavoite, mutta olisi kannattanut hieman tarkemmin selvittää millainen hintalappu toiveelle tulee.

Hintalappu on lopulta 8–9 miljardia euroa ja kaiken sen käyttäjät maksavat ja korkojen kera.

Caruna ja Elenia ovat suurimmat sähkönsiirtoyhtiöt, mutta kaikkiaan niitä on vajaat 80. Suurin osa on kuntien omistuksessa ja toimii alueellisissa monopoleissa.

Kun Haavisto on taas ministerivuorossa, voisi hän tai puolueensa olla aloitteellinen ja korjata virheensä niin, että siirtohintoihin saadaan joku tolkku. Viime vuosina hinnat ovat nousseet keskimäärin 10 prosenttia vuodessa.

Siirtohintojen vuosikorotusten katto on tällä hetkellä 15 prosenttia. Millä muulla toimialalla voidaan yrittää yhtä turvallisessa suunnitelmataloudessa?

Lisäksi hinnoissa on suuria alueellisia eroja. Kalleimman yhtiön hinta on yli 2,5-kertainen verrattuna halvimpaan.

Miljoona sähkön käyttöpaikkaa on vielä uusimattomien linjojen päässä ja niistä vastaaville yhtiöille on annettu siirtymäaikaa jopa vuoteen 2036 saakka eli tähän ehtii vielä puuttua uusilla päätöksillä. Kaikkia linjoja ei tarvitse kaivaa maahan.

Energiavirasto valvoo yhtiöiden tuottotasoa, mikä on tällä hetkellä noin kuusi prosenttia. Ihan kohtuullinen näin lainojen nollakorkojen aikoina. Kolmen prosentin tuotto riittää.

Eikö verkkoyhtiöille tämä riitä? Tähän on pakko puuttua sääntelyllä ja turvata kuluttajan asema eikä kasvattaa monopoliasemassa olevin yhtiöiden tuottoja.

Virheitä on tehty ja nyt ne pitää korjata.

Harry Harkimo. Kirjoittaja on sipoolainen kansansanedustaja (liik.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut