Pääkirjoitus: Korona ei ole häpeä, mutta sen vähätteleminen on

Ulla Yliherne29Kirjoittaja

Toimituksemme sai palautetta. Palaute tuli, kuten niin usein nykyisin, ei suoraan toimitukseen vaan kiertoteitä pitkin sosiaaliseen mediaan.

Some-päivityksessä ihmeteltiin, miksi Sipoon Sanomat on uutisoinut paikallisissa ravintoloissa tapahtuneista koronavirusaltistumisista julkistaen yritysten nimet.

Arvoisa palautteenantaja, tieto on aluperin kunnan tiedotteesta, joka on THL:n ohjeiden mukainen. Vastuullisen median tärkein tehtävä on puolestaan tiedonvälittäminen.

Tapaus ei ole ainut.

Tartuntauutisten levittäytyessä eri puolille Sipoota, toimituksemme on törmännyt huolestuttavaan asenteeseen, jossa tieto mahdollisesta altistumisesta lakaistaisiin mieluummin vähin äänin maton alle kuin kerrottaisiin siitä avoimesti.

Pitäisikö paikallismedian sitten olla vain hiljaa, kääntää katseensa muualle ja unohtaa koko korona?

Ei tietenkään.

Media ei voi jättää uutisoimatta sen enempää valtakunnallisella kuin paikallisellakaan tasolla yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi määritellyn pandemian leviämisestä, vain sen takia, että se tuntuu kurjalta.

Journalistin ohjeissa sanotaan: Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Tämä tarkoittaa asioista kertomista niin kuin asiat ovat. Journalisti ei voi kaunistella asioita tai jättää kertomatta uutisen kannalta oleellisia tietoja sen varjolla, että uutisesta tulisi näin ”kivempi”.

Koronaan sairastuminen, sille altistuminen sen enempää kuin karanteeniin joutuminen eivät ole häpeä.

Sitä vastoin tartunnasta tai mahdollisesta altistumisesta vaikeneminen, piilotteleminen tai vähättely on paitsi häpeällistä myös täysin vastuutonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu