Kolumni: Heikki Vestman: Työn verotusta on kevennettävä

Ruotsissa demarihallitus keventää työn verotusta 3 miljardilla eurolla talouskriisin vuoksi sekä korottaa kotitalousvähennystä 7 000 euroon. Länsinaapuri elvyttää siten, että se antaa ihmisten päättää enemmän itse omista rahoistaan.

Suomen vasemmistohallitus ”elvyttää” vain julkisia menoja lisäämällä. Veroja ei kevennetä, kotitalousvähennystä jopa leikataan. Miksi Suomessa yhteiskunta tietää ihmistä paremmin, miten tämän oman työn hedelmät tulee käyttää? Varsinkin palveluala hyötyisi nyt kotimaisesta ostovoimasta.

Kokoomus on esittänyt miljardiluokan alennusta työn verotukseen sekä kotitalousvähennyksen korottamista. Suomen erityinen ongelma on korkea rajavero eli veron määrä, joka pitää maksaa lisätienestistä. Ankara progressio ei ole vain hyvätuloisten ongelma, vaan riivaa jo keskituloisia.

Jos mediaanipalkan 3 000 e/kk tienaava suomalainen saa 100 euron edestä lisää palkkaa, tästä 47 euroa menee veroihin ja noin 9 euroa sosiaalivakuutusmaksuihin eli käteen jää vain noin 44 euroa.

Miten himoverojen puolustajat perustelevat, että hoitajan, sähköasentajan, opettajan tai toimihenkilön lisätienestistä jää käteen alle puolet? Entä sen, että Suomessa keskituloiselle palkansaajalle jää ensi vuonna reippaasti yli 2 000 euroa vähemmän käteen kuin Ruotsissa?

Ihmiset osaavat kyllä laskea kannattaako työ: STTK:n selvityksessä kolmasosa vastaajista kertoi jättäneensä tarjotun lisätyön tekemättä verotuksen vuoksi. Akavan kyselyssä yli 40 prosenttia vastasi, ettei ole kiinnostunut vastuullisemmista työtehtävistä, koska ansioiden noususta liian iso osa menee veroihin.

Verotus ei luo vaurautta, vaan romuttaa sitä.

Taloudessa vahvojen maiden linja kannustavammasta verotuksesta on syytä muistaa myös kunnissa, joissa pian päätetään tiukassa taloustilanteessa kunnallisverosta ja säästötarpeista. Kunnallisvero on työhön kohdistuva ahkeruusvero, joka heikentää työnteon kannustimia.

Prosenttiyksikön korotus kuntaverossa tarkoittaa kahden keskituloisen taloudessa 900 euron lovea vuodesta. Se on paljon. Silti Sipoossakin valtuustossa on jouduttu äänestämään siitä, korotetaanko kuntaveroa. Kokoomus ei jatkossakaan suostu kiristämään kuntaveroa eli leikkaamaan palkkoja.

SDP:n veroasiantuntija totesi taannoin, että verotus luo vaurautta. Se on vähän kuin väittäisi, että sade kuivaa. Verotus ei luo vaurautta, vaan romuttaa sitä. Taloudellinen hyvinvointi syntyy ainoastaan työllä ja yrittämisellä, joiden pitää kannattaa.

Heikki Vestman. Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja ja valtuuston puheenjohtaja (kok).

Kommentoi