Pääkirjoitus: Oletko kannustaja vai kampittaja?

Mielenrauha on nyt kultaakin kallisarvoisempaa. Rytkönen Pentti

Kummoinenkaan ennustaja ei tarvitse olla arvatakseen, että tästä syksystä tulee poikkeuksellisen vaikea. Kun korona keväällä sai ihmiset shokkiin, on syksyn päällimmäinen tunnetila kyllästyminen.

Samaan aikaan päivät pimenevät ja räntää sataa vaaka-tasossa.

Tässä valossa voimme todeta, että hyville teoille on enemmän tilausta kuin aikoihin. Jokainen meistä tietää, kuinka kannustavat sanat kantavat, ja kuinka kovasanainen kritiikki voi lannistaa. Valitettavasti jälkimmäinen painaa vaakakupissa helposti enemmän. Se on hyvä muistaa, kun seuraavan kerran tekee mieli lyödä sanansäilällä.

Viikon paras paikallisuutinen (s. 15) kertoo muistisairasta ikäihmistä auttaneista nuorista Söderkullassa. On mahtavaa, että saamme kehua nuoria esimerkillisestä toiminnasta ja antaa ansaittua kiitosta siitä, että he osoittivat välittämistä tilanteessa, jossa olisi voinut toimia myös toisin.

Nuorten auttamishalu lämmittää sydäntä myös siksi, että meistä jokainen voi kuvitella itsensä tai läheisensä tilanteeseen, jossa ulkopuolisen asenne osoittautuu ratkaisevan tärkeäksi.

Tässä lehdessä haastatellut (s. 14) hyvinvoinnin ammattilaiset kannustavat meitä kaikkia kysymään myös itseltämme, mitä minulle kuuluu? Samalla voi kysyä itseltään, haluanko olla kannustaja vai kampittaja?

Crista Lassfolk-Feodoroff. Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja.

Kommentoi