Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: | Ari Oksanen: Haluan kohdata

Korona-ajan yksi ikävistä piirteistä on ihmisten fyysisen kohtaamisen vähäisyys. Moni on etätöissä kotona, palaverit ja neuvottelut pidetään videoyhteyksin.

Työttömyys, lomautukset ja matkustusrajoitukset pitävät ihmiset kotonaan. Kaupoissa liikkuessa pidetään turvavälit, ei jäädä lörpöttelemään. Kahviloihin ja ravintoloihin ei uskalleta mennä. Harrastustoimintaa rajoitetaan.

Lyhytaikaisesti kohtaamisen puutteen vielä kestää, mutta pitkittyessään se alkaa nyppiä.

Psykoterapeutti Emilia Kujala kuvaili pari viikkoa sitten oivallisesti Ylen kolumnissa miten kontaktien pitäminen etänä videoyhteyksin rajoittaa vuorovaikutuksen syvyyttä.

Etäyhteys vähentää mahdollisuutta huomata vastapuolen mikroilmeitä, kehon ja käden liikkeitä, äänenpainoja.

Katsekontaktikin jää usein pois, koska ei katsota suoraan kameraan.

Tätäkö pitää kestää vielä ensi kesään?

Ja tätäkö pitää kestää vielä ensi kesään?

Kosketus, hajut, tuoksut, naurut, iloiset ilmeet, surun ja kaipuun ilmeet, äänen värinät. Niitä kaipaan.

Ja näitä asioita tapahtuu paljon myös yhteisissä harrastuksissa. Ryhmäliikunta motivoi hyvin terveellisen liikkumiseen ja lisäksi sillä on suuri merkitys henkiseen hyvinvointiin.

Koronatilanne on Suomessa ja Sipoossa aika hyvässä hallinnassa.

Virus ei ole osoittautunut niin vaaralliseksi kuin aluksi pelättiin. Tehohoidossa on tällä hetkellä 10, sairaalassa 74 ja kuolleiden määrä alhainen.

Kuolleisuus suhteessa tartunnan saajiin on nyt huomattavan alhainen. Sipoossa ei löytynyt yhtään tartuntaa kahden viikon aikana.

Toivon ja uskon, että kevään tapaista harrastustoiminnan sulkemista ei tarvitse tehdä, sillä tilanne on nyt hyvä ja seurat hoitavat vastuullisesti varotoimenpiteet toiminnassaan. Ihmiset haluavat liikkua, hoitaa kuntoaan, nähdä ja kuulla kavereita ja vaikka aistia pukuhuoneen tunnelmaa tuoksuineen.

Nyt kunnan ei tule tehdä heppoisesti rajoittamistoimenpiteitä vaan luottaa seurojen ja harrastajien vastuullisuuteen epidemian torjunnassa.

Kohtaamisiin.

Ari Oksanen. Kirjoittaja on kunnanhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)