Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Jos haluu saada, on pakko antaa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto täytti 4.10.2020 täydet 100 vuotta.

Liitto perustettiin vastaamaan sisällissodan jälkeen jättämään hätään ja viemään koulutettujen sairaanhoitajien kautta perheisiin tietoa muun muassa hygieniasta ja ravitsemuksesta.

Toimilla saatiin pian vähennettyä lapsikuolleisuutta, riisitautia ja hammasongelmia.

Nyt MLL on yhteisö, joka muodostuu keskusjärjestöstä, 10 piirijärjestöstä ja 548 paikallisyhdistyksestä kattaen koko Suomen.

Sata vuotta vanhat arvot ja tavoitteet ovat pysyneet samoina, mutta työ on aiempaa monipuolisempaa. Tämän päivän haasteisiin, kuten yksinäisyyteen, mielenterveysteen liittyviin ongelmiin ja globaaliin turvattomuuteen, pyritään vastaamaan perinteisen läsnäolon lisäksi esimerkiksi chateilla ja virtuaalisilla tapaamisilla.

Vapaaehtoistyö on vuosien varrella muuttanut muotoaan monta kertaa.

Harvoin on saavutettu mitään narisemalla sohvan pohjalla.

Joskus on ollut tarvetta maatalouskerholle, joskus uimakoululle ja joskus perhekahviloille.

Tämä vuosi on haastanut meidät jälleen luomaan nahkamme ja keksimään uusia tapoja auttaa.

Siitä hyvänä esimerkkinä on MLL Sipoon Yhdistyksen keväällä alullepanema ruokalahjakorttikeräys.

Sipoolaiset ostivat ja lahjoittivat hädässä oleville perheille lähes sata korttia, joilla ostaa ruokatarvikkeita korona-viruksen uhatessa terveyttä, koulutusta ja työpaikkoja.

Lämmin kiitos ihan jokaiselle lahjoittajalle. Lahjoitusten huikea määrä kertoo, että vapaaehtoistyölle on edelleen sekä tarvetta että tekijöitä. Keräys jatkuu ja toivottavasti vilkastuu taas joulua kohden.

Otsikossa oleva räppäri Mc Nikke T:n oivallus vuodelta 1990 pitää paikkansa.

Harvoin on saavutettu mitään narisemalla sohvan pohjalla, kyläkaupalla tai sosiaalisessa mediassa. Jos joku asia harmittaa, on laitettava viisaat päät yhteen, tehtävä yhteistyötä ja ennen kaikkea annettava oma panoksensa asian ratkaisemiseksi.

Yhdessä tehdyssä työssä on voimaa ja sen tulokset näkyvät todennäköisesti vielä sadan vuoden päästäkin.

Marja Kauppinen. Kirjoittaja on MLL Sipoon yhdistyksen puheenjohtaja