Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Anna Abrahamsson: Paikallisuuden tärkeys korostuu kriisissä

Oma koti on kullan kallis. Korona-aikana moni onkin viettänyt tavallista enemmän aikaa kotona. Etätyöstä on tullut arkipäivää ja myös monet harrastukset ja tilaisuudet tapahtuvat etäyhteyksien kautta.

Koronankriisin myötä elämä on monin tavoin jälleen paikallistunut. Muiden menojen ja tapahtumien vähentyessä paikallisten palveluiden tärkeys korostuu. Näin myös meillä Sipoossa. Se, että voi käydä kaupassa, kirjastossa, ja ehkä myös ravintolassa – tietenkin turvallisesti ja suosituksia noudattaen – lähellä kotia, on tuonut arkeen tärkeää lisäarvoa.

Itselleni yksi tärkeimmistä ”lähipalveluista” löytyy Sipoossa usein heti oven ulkopuolelta. Olen korona-aikana viettänyt entistä enemmän aikaa sienestämässä ja marjastamassa Paippisten metsissä sekä ulkoilemassa Sipoonkorvessa. Tämä onkin ollut huikea sienisyksy. Luonnonläheisyys on aina ollut Sipoolle valttikortti, mutta tänä vuonna lähiluonnon arvo on tuntunut ehkä vielä selkeämmin. Sipoon luontoarvot ovat koko lähiseudulle tärkeitä – Metsähallituksen tietojen mukaan Sipoonkorven kävijämäärä on tänä vuonna kasvanut merkittävästi.

Kriisinkestävyytemme vahvistuu siitä, että arjen tärkeimmät asiat toimivat myös vaikeina aikoina. Vaikka korona-aika onkin voinut tarjota hengähdystauon arjen kiireistä, on se samalla ollut terveydellisesti, taloudellisesti ja henkisesti vaikea aika monelle. On selvää, että korona-aika on vaatinut paljon yksittäisiltä ihmisiltä, perheiltä, yrittäjiltä ja kriittisten alojen työntekijöiltä. Se on vaatinut paljon meiltä kaikilta.

Ja sitä kestävyyttä tarvitaan edelleen. Vaikka toivo mahdollisesta rokotteesta on herännyt, voi vielä kestää kunnes arki palautuu täysin normaaliin. On tärkeää, että jatkossakin vaalimme kotiseutumme kaunista luontoa ja suosimme sipoolaisia palveluita sekä yrityksiä. Keskeinen keino tukea paikallisia yrityksiä ja työpaikkoja on myös koronan leviämisen estäminen. Tätä jokainen meistä voi edistää noudattamalla viranomaisten suosituksia.

Vaikka vietämmekin paljon aikaa kotona, olemme tässä kriisissä yhdessä. Yhdessä tulemme myös pärjäämään.

Anna Abrahamsson. Kirjoittaja on pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin erityisavustaja (r.)

Koronan myötä e lämä on monin tavoin jälleen paikallistunut.