Kolumni: Veronica Fellman: Anna hyvän kiertää

Oveen koputetaan. Kuka siellä on? Ajatukset menevät heti itsensä suojaamiseen vuorovaikutustilanteessa korona-aikana. Missä ovat kasvomaski ja kertakäyttökäsineet sekä muut varusteet toisen henkilön kohtaamiseen?

Sama toistuu joka päivä. Vastassa kun voi olla kuka tahansa: ikäihminen, riskiryhmäläinen, kiukkuinen, ahdistunut tai huolestunut henkilö.

Tällä kertaa kyseessä oli tavaran toimittamisesta. Ei siis huolta.

Koronaepidemian aika on vaikeaa aikaa kaikille, kun ohjeiden mukaan ei saisi tavata juuri ketään. Ajatuksena on, että kun ei tavata muita, ei viruskaan tartu. Eristys voi tuntua kidutukselta.

Suomi vaikuttaa kuitenkin taltuttaneen toistaiseksi aika hyvin epidemian leviämisen naapurimaihinsa verrattuna. Tartunnat ovat jääneet päivittäin noin 300 henkilöön marraskuun 2020 puolenväliin mennessä.

Samalla käydään keskustelua Suomen talouden taantumariskeistä, jotka covid-19-tauti on aiheuttanut. Mutta mitkä ovat seuraukset yksilötasolla? Nyt jos koskaan kannattaa miettiä, mitkä suhteet ovat elämää ja energiaa tuovia, ja mitkä ovat energiaa kuluttavia? Missä suhteissa viihtyy, ja missä suhteissa tuntuu, että ei enää jaksa? Tämän takia kannattaa myös ottaa yhteyttä ammattilaisiin, jotka voivat auttaa yksinäisyysajatusten tai avuttomuuden tunteen hallinnassa.

Kannattaa miettiä, mitkä suhteet ovat elämää ja energiaa tuovia.

Koronapandemian aikana on myös terveys- ja sairaanhoitoon pääsy vaikeaa eikä aina niin houkuttelevaakaan. Akuutteja diagnooseja sekä hoitotoimenpiteitä priorisoidaan. Joskus diagnoosin tekeminen etänä on vaikeaa, vaikka useita käyttöliittymienkin kannalta jalostettuja verkkopalveluja on ilmestynyt positiivisella tavalla epidemian aikana etäyhteyksien kysynnän myötä. Ja onneksi puhelin on keksitty.

On erittäin tärkeää, että hoitaa itseään psyykkisesti, fyysisesti, älyllisesti ja sosiaalisesti. Vinkkejä on saatavissa. Mitä olet aikaisemmin tehnyt, jotta olet voinut hyvin? Ulkoillut, kävellyt, golfannut, sauvakävellyt, löytänyt uusia reittejä tai näköalanpaikan, käynyt eväsretkellä hyvän ystävän kanssa? Olisiko nyt aika aloittaa uusi harrastus: kudonta, ristikkojen tekeminen? Vaihtoehtoja on paljon. Nyt on myös aika soittaa jollekulle, jolle on ajatellut kauan soittaa. Koronapandemian aikaan saa hoitaa itseään, antaa hyvän kiertää ja piristää ympäristöään.

Veronica Fellman. Kirjoittaja on Sipoon palvelutalosäätiön toimitusjohtaja

Kommentoi