Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Marja Kauppinen: Tihutöiden tekijöidenkin vanhemmat ovat usein hyviä äitejä ja isiä

Kolumni

Kun bussipysäkiltä rikotaan lasi, sosiaalisen median palstat täyttyvät kannanotoista. Moni on sitä mieltä, että isän silmäterät, mamman mussukat tai ehkäpä idioottien jälkeläiset ovat olleet tihutöitä tekemässä.

Syitä etsitään vapaasta kasvatustavasta ja monen syyttävä sormi osoittaa vanhempiin ja heidän puuttuviin kykyihinsä ohjata ja valvoa lapsiaan.

Negatiivisen ilmapiirin tulokset näkyvät karulla tavalla. Syntyvyys on ollut laskussa jo vuosia, moni ei halua lapsia lainkaan. Perhe-elämä koetaan raskaana ja kahlitsevana taakkana. Vanhemmat kokevat turhaan epäonnistumisen tunteita ollessaan ilman suunnattomia voimavaroja ja suorastaan kaikkivoipaisuutta.

Uskaltaisin väittää, että tihutöiden tekijöidenkin vanhemmat ovat tehneet parhaansa ja olleet monin tavoin hyviä isiä ja äitejä.

Usein ja tahtomatta matkaan saattaa kuitenkin tulla jyrkkiä mutkia, jotka vaikuttavat koko perheeseen. Alkoholismi, köyhyys, sairaus ja diagnoosit, mielenterveysongelmat, korona.

Perhe-elämä koetaan raskaana ja kahlitsevana taakkana.

Kun elämä järkkyy, on seurauksena usein hallitsematon hätä ja paha olo. Ja pahan olon kasvaessa sekä mahdollisesti pitkittyessä jopa vuosien mittaiseksi, se saattaa lopulta purkautua epämiellyttävällä tavalla.

Syytöksien sijaan meidän tulisikin miettiä ratkaisuja. Vaatia palveluita ja varmistaa niiden helppo saatavuus. Tukea perheitä ja turvata lapsuus. Satsata hyvinvointiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Uskaltaa kysyä, miten kuntamme ja yhteiskuntamme pitää huolta heikommassa asemassa olevista aikuisista ja lapsista.

Näin joulun aikaan ymmärrykselle annetaan paljon tilaa ja auttamiselle runsaasti mahdollisuuksia. Jokainen voi osallistua vaikka omalta kotisohvaltaan käsin keräyksiin, joita kolmas sektori tarjoaa.

Pienikin apu torjuu ajatusta siitä, että vaikeuksien kohdatessa on automaattisesti epäonnistuja, huono vanhempi tai välinpitämätön kasvattaja.

Osallistuminen keräyksiin viestittää yhdenvertaisuudesta, välittämisestä ja huolenpidosta.

Ja sitä se joulu on.

Kirjoittaja on MLL Sipoon yhdistyksen puheenjohtaja