Kolumni: Kirkkoherra Juha Ilonen: Joulu ei ole peruttu

Perinteillä on tärkeä paikkansa yhteiskuntamme, yksittäisten ihmisten ja perheiden elämässä. Vuosi jaksottuu juhliin, joita odotetaan ja valmistellaan. Tämä vuosi on koetellut, ei vain maatamme vaan koko maailmaamme vaikean tartuntataudin muodossa. Rajoitukset ovat palanneet. Siksi valmistaudumme toivottavasti elämämme ainoaan jouluun, jota kokoontumisrajoitukset säätelevät nyt vahvasti. Aikaisempia näin poikkeavia jouluja on haettava maamme historian sotavuosista 75 vuoden takaa.

Koronavuosi on jättänyt jälkensä yhteisöihin, perheisiin ja yksittäisiin ihmisiin. Yksinäisyys on kasvanut. Taloudelliset vaikeudet ja huoli ovat lisääntyneet, mikä näkyy lasten, nuorten ja perheiden elämässä. Kun nyt kirkkoihinkaan ei voi jouluna kokoontua laulamaan joululauluja tai osallistumaan perinteisiin jouluhartauksiin, on joulun merkitystä haettava muualta. 2000 vuotta sitten lastaan odottava pari käännytettiin pois majapaikasta sanoen, ”ettei ole tilaa”. Nyt vuonna 2020 joudumme ikäväksemme sulkemaan kirkon ovet sanoen, että ”tilaa olisi, mutta sisälle ei saa tulla”. Joulu ei kuitenkaan ole peruttu. Vietämme joulua nyt toisin, ja seurakunnan tilaisuudet ovat verkossa.

Olen nähnyt sipoolaisissa vahvaa yhteisöllistä auttamishalua. Ihmiset ovat joulun alla lahjoittaneet rahaa tai tuoneet paketteja mm. Lahja lapselle –keräykseen. Seurakuntien diakoniatyö on voinut jakaa lahjakortteja vähävaraisille, ja välittää hyvää mieltä eteenpäin. Joulun merkitys elämässämme heijastuu nyt syvimmin siinä, mitä joulun sanoma merkitsee meille, ja miten se näkyy tavassamme huomioida toiset.

Ensimmäinen joulu kertoo Jumalan rakkaudesta meitä ihmisiä kohtaan. Jumala asettui ihmisen puolelle ja antoi oman Poikansa syntyä maailmaan meidän auttajaksemme ja pelastajaksemme. Meidänkin joulumme jatkaa tämän sanoman jakamista, kun me nyt vuorostamme asetumme toistemme puolelle, autamme ja jaamme hyvää heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Rakkaus ja välittäminen keksii kyllä keinonsa. Miten sinä voit muistaa yksinäistä vanhusta, naapuria tai läheisiäsi tänä merkillisenä jouluna, ja vielä jatkossakin?

Hyvää ja siunattua joulua kaikille!

Juha Ilonen. Kirjoittaja on Sipoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra ja lääninrovasti

Olen nähnyt sipoolaisissa vahvaa yhteisöllistä auttamishalua.

Kommentoi