Kolumni: Monika Hämäläinen: Nikkilän kartanon tuleva asuinalue on liian tiivis

Nikkilän kartanon alueelle suunniteltu 3 000 asukkaan uusi asuinalue on herättänyt paljon keskustelua. Vaikka valtuustossa istuneena NG8 kaavaluonnos on käsittelyistä tuttu, on lopputulos havainnekuvineen pettymys. Vaikka Kerava-Nikkilä junarataa puolustankin, en silti voi hyväksyä mitä vain.

Valtuutetut ovat antaneet signaalin siitä, minkälaista asutusta alueelle toivotaan: erikokoisia omakotitaloja, rivitaloja ja muutamia matalia kerrostaloja.

Sipoo on arvostettu maaseutukunta, johon tulijoita riittää sijainnin, luonnonläheisyyden, väljyyden ja viihtyvyyden vuoksi.

Junayhteyden saamiseksi, Nikkilää ja kartanon aluetta ei saa uhrata Espoon, Vantaan ja Helsingin harrastamalle liian tiiviille lähiörakentamiselle.

Kerrostalojen määrä, korkeus ja pitkiin jonoihin asettelu on kamala näky, joka ei sovi maaseutumaisemaan. Ja mihin tarvitaan näiden jonojen rajaamia vehreäksi tituleerattuja ahtaita sisäpihoja parvekkeineen, kun sitä vehreää pitäisi olla ympärillä yllin kyllin? Kaavoitusväki ja arkkitehdit ovat nyt hakoteillä. Kerrostalojen määrää, mallia ja sijoittelua on tarkasteltava kriittisesti.

Jos näin suuri määrä kerrostaloja rakennettaisiin aseman läheisyyteen, syntyisi lieveilmiöitä ja sosiaalisia ongelmia. Tämä on tuttua jo monesta naapurikaupungista. Kaavaselosteessakin toistuvan ”kaupunkimaisuuden” tavoittelun ei tule olla keskiössä. Kaupunkimaisuus ei ole se vetovoimatekijä, joka toisi ihmisiä Sipooseen, koska kaupunkien lähiöasukkaat toivovat väljyyttä.

Kävelytie talojen välissä ei vastaa ulkoilureittiä luonnossa.

Valtuutetuillekin myyty virkistysalueiden säilyminen ja jopa monipuolistuminen eivät näytä juurikaan toteutuvan. Kävelytie talojen välissä ei vastaa ulkoilureittiä luonnossa. Nyt jäljelle jäävä Pohjoismetsän tynkä ulkoilureitti on hyvin mäkinen ja vaativa, eikä palvele yhtä laajaa liikkujakuntaa kuin nyt. On tarpeen alkaa suunnitella, mihin vastaavaa reitistöä voisi rakentaa.

On pohdittava, voitaisiinko 3 000 lisäasukasta kartanon alueella jakaa laajemmalle alueelle Nikkilässä, jotta emme toistaisi naapurikunnissa tehtyjä virheitä.

Kuntalaisilta tarvitaan nyt lisää aktiivisuutta palautteen antamiseen 15.2 mennessä, osoitteeseen: kirjaamo@sipoo.fi.

Monika Hämäläinen. Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, teknisen valiokunnan jäsen ja Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi