Kolumni: Heikki Vestman: Siirtohinnat kuriin – vihdoin

Sähkön siirtohinnat ovat 10 vuoden aikana jopa kaksinkertaistuneet. Sähköllä omakotiaan lämmittävä suomalainen voi joutua maksamaan siirtolaskuja jopa yli 2 000 euroa vuodessa. Sähköverkko on luonnollinen monopoli, joka pääsee rahastamaan ilman tiukkaa sääntelyä.

Vuosi sitten laadin kokoomuksen lakialoitteen, jotta siirtohintoihin saataisiin roti. Vaadimme puuttumaan lailla laskentamalliin, joka määrää siirtohintojen enimmäistason. Vastoin yleistä luuloa ongelma ei ole vain yksityisissä sähköverkkoyhtiöissä, vaan myös kuntaomisteiset yhtiöt ovat nostaneet siirtohintoja kohtuuttomasti.

Kokoomuksen siirtohintaleikkuri pudottaisi sallittuja siirtohintoja sadoilla miljoonilla euroilla. Asiantuntijat ovat tukeneet ratkaisuamme. Syksyllä lakialoitettamme vastaava kansalaisaloitekin sai vaadittavat allekirjoitukset kasaan.

Esittämämme siirtohintaleikkuri helpottaisi omakotiasujan sähkökuluja jopa sadoilla euroilla vuodessa. Se olisi myös piristysruiske talouteen, eräänlainen ”veronkevennys”. Vaikutusarvion mukaan tämän myötä uusia työpaikkoja syntyisi 4300.

Viime kuussa hallitus tuli vihdoin linjallemme ja teki esityksen, jolla muutettaisiin siirtohintojen laskentamallia. Hallituksen esitys ei silti ole vielä riittävä: vuositasolla hallitus leikkaisi monopolituottoja 350 miljoonaa euroa, kun kokoomuksen mallissa leikkaus on 500–700 miljoonaa euroa. Eduskunnalla on vielä mahdollisuus tulla suomalaisia kuluttajia ja yrityksiä vastaan.

Hallituksen esitys sisältää myös aikamoisen pommin. Sähköverkkoyhtiöille ollaan antamassa lisäaikaan, yhteensä jopa 12 vuotta aikaa rahastaa vuosina 2016–2019 kertynyttä laskennallista laskuttamatonta monopolituottoa. Kyse on miljardin euron ylimääräisestä potista hinnankorotusmahdollisuutta verkkoyhtiöille.

Hallituksen esitys sisältää myös aikamoisen pommin.

Kuluttajat ja yritykset ovat siis ikään kuin ”piilovelkaa” verkkoyhtiöille. Tämän miljardin laskuttaminen pitää estää. Valuvikaisen mallin aiemmin sallimat monopolituotot pitää leikata pois.

Lakialoitteestamme etenee myös toinen järkevä parannus: Useampi omakotitalo, taloyhtiö ja maatila on saamassa oikeuden rakentaa johtoja yhteistä sähkön pientuotantoa kuten aurinkovoimalaa varten. Tällä voidaan saada säästöjä sähkölaskuissa ja lisätä uusiutuvaa energiaa.

Heikki Vestman. Kirjoittaja on kansanedustaja (kok) ja Sipoon valtuuston puheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.