Pääkirjoitus: Ehdokas, varaudu myös julkisuuteen

Jokainen ääni on luottamuksenosoitus ja paikallismedian tehtävä on seurata luottamusta saaneiden toimintaa ja vallankäyttöä. Riitta Ketola

Kuntavaalien ehdokasasettelu alkaa olla loppusuoralla. Ehdokkuutta miettivillä on vielä reilu viikko harkinta-aikaa, koska ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 9.3. Toivottavasti mukaan ilmoittautuu lisää sipoolaisia, jotka ovat valmiita kantamaan vastuuta yhteisistä asioista ja ajamaan tärkeäksi katsomiaan asioita. Paikallispolitiikka on paras keino vaikuttaa aidosti ja fiksusti. Se tarjoaa myös arvokkaan väylän oppia uutta ja sivistää itseään.

Paikallislehden näkökulmasta olisi toivottavaa, että ehdokkaaksi asettuvat tiedostavat myös sen, että politiikassa toimiminen kaventaa yksityisyyden suojaa. Luottamuselimissä vaikuttava henkilö ei ole median näkökulmasta enää tavis, vaan vallankäyttäjä, jonka toiminnasta uutisoidaan.

Media seuraa poliitikkoja eri tavalla kuin tavallisia yksityishenkilöitä. Tämä pätee paikallisella tasolla aivan samoilla pelisäännöillä kuin suuremmissakin piireissä. Kyseessä ei ole journalistien kiusanteko, vaan yleisön palveleminen ja toimivan demokratian varmistaminen. Mitä avoimempaa päätöksenteko on, sitä paremmin yhteistyö sujuu.

Jokaisen ehdokkaan kannattaa opiskella median toimintaa ja julkisuuden pelisääntöjä. Politiikka on väärä laji niille, jotka ottavat toiminnastaan uutisoimisen tarkoitushakuisena hyökkäyksenä tai uskovat salaliittoteorioihin.

Crista Lassfolk-Feodoroff. Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja.

Kommentoi