Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Lisää vapautta rakentaa

Sipoon pitäisi olla Suomen helpoin paikka rakentaa, tehdä ja yrittää. Rakentamista koskevista asioista ja luvista lienen saanut ehkä eniten pettynyttä palautetta sipoolaisilta.

Olemme tehneet yhdessä Sipoossa tällä valtuustokaudella töitä, jotta rakentamista saataisiin sujuvoitettua.

Uusi rakennusjärjestys, jonka valtuusto hyväksyi 2017, vapautti rakentamista omalla tontilla. Omakotirakentajalle ja -asujalle tämä tarkoittaa vähemmän byrokratiaa.

Rakennusoikeuden määrää lisättiin asemakaava-alueiden ulkopuolella. Turhaa lupataakkaa karsittiin asemakaava-alueilla, kun useita pienempiä toimenpiteitä kuten aurinkopaneelien, terassin ja aitojen rakentamista vapautettiin rakennusjärjestyksessä luvantarpeesta.

Toinen rakentamista helpottava päätös oli pari vuotta sitten hyväksytyt uudet periaatteet poikkeamispäätöksiä ja suunnittelutarveratkaisuja varten.

Ne edellyttävät, että rakennusvalvonnan tulee tulkita kaavoja mahdollisimman hakijamyönteisesti. Lupien käsittelyajoille on asetettu myös eräänlaiset palvelulupaukset: Rakennuslupa pitäisi saada kahdessa kuukaudessa ja poikkeamispäätös neljässä kuukaudessa. Tilastojen ja ihmisten palautteet perusteella rakennusvalvonta on tässä pääosin onnistunut.

Kaksi asiaa vaati edelleen hartiavoimin työtä, jotta myös kylissä ja haja-asutusalueilla saisi rakentaa enemmän: Kantatilaperiaatteen kaataminen ja sivuasuntojen rakentamisen helpottaminen.

Jotta sukupolvien yhteistä asumista voidaan edistää kylissä, sivuasunnon rakentamista pitää helpottaa. Nyt Sipoossa laaditaan uutta sivuasuntonormia, jolla tulee mahdollistaa entistä suuremman sivuasunnon rakentaminen kuivan maan alueilla. Sivuasunnon koon tulee olla lapsiperheelle riittävä.

Kantatilaperiaatteen – eli rakennuspaikkojen määrittäminen historiallisen tilajaon perusteella – murtaminen on edennyt kyläkaavoissa.

Pohjois-Paippisten kaavassa on kehitetty uutta vyöhykejakoon perustuvaa mallia, jossa rakennuspaikkoja tulee edullisille paikoille enemmän.

Vaikka kyläkaavoihin saataisiin kantatilaperiaatteen korvaava malli jakaa rakennusoikeutta, haja-asutusalueilla ongelmaksi jää yhä se, että kantatilaperiaate on betonoitu kunnan yleiskaavaan.

Tämän korjaaminen tulisi olla tänä vuonna valittavan uuden valtuuston työlistalla.

Heikki Vestman. Kirjoittaja on Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja (kok.).