Kolumni: MLL:n Marja Kauppinen: Haloo, kuuluuko?

Vaikka olemmekin koronan myötä tehneet ison digiloikan, on jokaiselle varmasti tullut tutuksi myös etätyöskentelyn haasteet. Osallistumislinkki on kateissa, kuva ei näy tai ääni ei kuulu.

Kun netti pätkii, vaikeutuu myös ihmisten välisten sosiaalisten yhteyksien ylläpitäminen.

On entistä tärkeämpää tulla sekä nähdyksi että kuulluksi.

Yhteydet tökkivät ehkä kaikkein eniten lasten ja nuorten kohdalla.

Viime keväänä tehdyn valtakunnallisen kyselyn mukaan osa oppilaista arvioi opiskelleensa etänä tehokkaammin kuin lähiopetuksessa.

Samaan aikaan lähes puolet yläkoululaisista arvioi oppineensa vähemmän kuin tavallisesti.

Kun yhteys nuoreen katkeaa, ollaan auttamattomasti myöhässä.

Tutkimuksen tulokset toivat esiin sen, että jokainen oppija on omanlaisensa ja heitä tulisi tukea yksilöllisesti.

Tämä edellyttää lapsen ja hänen vanhempiensa kuulemista ja tarpeiden kartoittamista. Lasten tasa-arvoa ei nimittäin edistä se, että kaikille annetaan samaa tukea saman verran.

Olennaista on, että kaikki saavat sen, mitä he tarvitsevat. Resurssien kohdentaminen on kaikkien etu, etenkin tällaisena poikkeusaikana.

Valitettavasti etäkoulun aikana yhteys joihinkin oppilaisiin on katkennut kokonaan. Näissä tapauksissa on selvää, että ongelmia on kerääntynyt jo pidemmän jakson aikana.

Lukemassani Ylen jutussa ”Kaukana kotoa” lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo, että psykiatrian erikoissairaanhoidossa sekä lastensuojelussa on paljon lapsia, joita olisi voitu auttaa jo peruskoulussa. Jostain syystä heidän ongelmiaan ei olla kuultu.

Kun yhteys nuoreen katkeaa, ollaan auttamattomasti myöhässä.

Jo parin viikon ajan autotallissamme on kokoontunut muutaman pojan etäjoukko. Koululuokan sijaan he kulkevat aamulla reput selässä meille ja avaavat yhdessä yhteydet ja koulukirjat.

Tehtävät suoritetaan porukalla toinen toistaan auttaen. Välillä kipaistaan pihalle happihyppelylle ja omaan kotiin lounaalle, jotta jaksetaan iltapäivälläkin.

Vaikka korona jyllää, en aio autotallia lukita. Sillä sitä he juuri nyt tarvitsevat.

Marja Kauppinen. Kirjoittaja on MLL Sipoon Yhdistyksen puheenjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut