Lukijalta: Kutojamummojen avoin kirje valtuuston puheenjohtajalle

Sipoon Sanomien yleisönosastolle kirjoittanut on pahoillaan siitä, että heidän harrastajaryhmänsä jää tyhjän päälle Sipoon opiston luopuessa Martinkylän koulun tiloista. Arkistokuva. Pentti Halenius

Toivottavasti sinulla on aikaa lukea tämä, hyvä Heikki Vestman. Asia koskee Sipoon Talman Martinkylän kudonta ja muitakin harrasteryhmiä Sipoon Opiston meille osoittamissa tiloissa Martinkylän vanhassa koulussa.

Kaksi päivää sitten Sipoon Opisto lähestyi meitä sähköpostilla; Sipoon Opisto lakkauttaa kaiken toimintansa Martinkylän koululla korkeiden vuokrakustannusten tähden. Meille on annettu aikaa 31.7. 2021 tehdä työmme loppuun. Opisto edellyttää, että käymme siellä yksitellen kutomassa (koska korona).

Meillä on ollut mahtavaa Martinkylässä. Paikkarin Sirkan opetuksessa meistä on kehkeytynyt yhteisöllinen taidekutojaryhmä. Kaikki loimilangat ja kudontalangat ovat omiamme (itse maksettu, ei Sipoon Opisto) ja 11 kangaspuista kahdet ovat omiamme. Saimme koulun yläkerran käyttöömme kaksi vuotta sitten, koska kannoimme ja kokosimme puut itse sinne yläkertaan. Ja se ei ollut ihan pieni ponnistus vanhemmilta naisilta.

Olemme nyt suuressa liemessä. Olemme tehneet kalliita loimia ja ostaneet valmiita kudelankoja sadoilla euroilla. Yhden maton hinta leveissä kangaspuissa tulee materiaalin osalta olemaan 600 euroa. Näitä tehdään seitsemän kappaletta. Nämä antiikkiset kangaspuut eivät ole aiemminkaan mahtuneet muualle. Me saimme ne, kokosimme ja meiltä vei puoli vuotta saada ne toimintakuntoon. Puhumattakaan muista puista ja materiaaleista. Laskelmat ovat olemassa, jos haluat ne nähdä. Loimia puihin voi vetää vain ryhmissä ja siksi olemme tehneet kahdeksan uutta lointa ja odotimme syksyä. Rahallinen menetys tulee olemaan tuhansissa euroissa.

Sipoon Opiston rehtorin ohjeistus mennä harrastuspaikkoihin näin koronasulun aikana on tietysti meitä j a kudontamieltämme ilahduttava. Mutta kaikki eivät voi terveydellisistä syistä sitä tehdä ja kesäaikaan elämään kuuluu muutakin kuin kudonta.

Aika on lyhyt ja korona-aikaan outo.

Sipoon Kunnan kiinteistöosastolta saimme tietoa, että koulu jää toistaiseksi tyhjäksi.

Kudontaryhmämme on muuttanut kahdesti koulun sisällä. Ensimmäisen muuton jälkeen meitä ohjeistettiin käyttämään lasten yleisvessaa, yksipönttöinen lukollinen WC oli varattu vain opettajien ja opiston henkilökunnan käyttöön. Tätä on tietysti ollut vaikea valvoa ja olenkin huomannut, että toiletit ovat olleet opiskelijaryhmien vallan kontrolloimattomassa yhteiskäytössä.

Me olemme joukko kudontamummoja. Kutsumme itseämme ”Kauniit kutojat”-ryhmäksi. Meitä on mummonimityksestä huolimatta kaiken ikäisiä ja kokoisia. Arvostamme toisiamme ja itseämme. Olemme olleet ja edelleen olemme Sipoon kunnan veronmaksajia. Monia vuosia ja huomattavilla summilla.

Ja kuitenkin tämän kohtelun jälkeen ei voi olla tuntematta vähättelyä sekä suoranaista halveksuntaa itseämme kohtaan.

Martinkylän koulu on huonokuntoinen. Kunnan virkakoneiston on tehtävä päätöksiä omaisuuden ja verorahojen käytöstä. Se on ymmärrettävää. Mutta tällainen kaltoin kohtelu ja suoranainen halveksunta ei pitäisi kuulua minkään kunnan arvoihin.

Toivoisimmekin, että toisenlainen mahdollisuus hoitaa tämä alasajo ja ryhmämme tuhoaminen. Ajan tulisi olla pidempi ja muuton suunnitelmallisempi. Alakerran verhoilutilan osalta tilanne on valitettavasti samankaltainen rahallisesti ja ajallisesti

Toivomme, että verorahojamme käytetään järkevästi ja että meitä veronmaksajina kohdellaan yhtä kunnioittavasti, kuin kohtelemme mummoina toisiamme.

Ystävällisin terveisin

Talman Kudontaryhmän "kauniiden kutojamummojen puolesta”

Meri Nummela

Sipoossa 1.4.2021

Kommentoi