Kolumni Toimivatko vammaisten kuljetuspalvelut kilpailutuksen jälkeen?

Kuljetuspalvelumatkojen kilpailutus sisältää ensi vaiheessa mm. ikääntyneiden sotematkat sekä vammaispalvelulain mukaiset matkat. Myöhemmin mukaan voi liittää koulukuljetukset, henkilöstön ja tavaroiden kuljetuksia.

YK:n vammaisten ihmisoikeussopimus sitoo Suomea lain tavoin, mutta toteuttamisessa vielä haparoidaan. Artikla 4 ohjaa neuvottelemaan tiiviisti vammaisten henkilöiden kanssa vammaisia koskevista asioista. Tavoite on selkeä: vain toimintarajoitteisia kuulemalla palveluista tulee toimivia ja käyttökelpoisia.

Osallistaminen sujuu vaihdellen. Alueellisen apuvälinekeskuksen valmistelussa vammaisneuvostojen näkökulmat luvattiin huomioida tarkasti. Esteettömyys- ja saavutettavuusohjelmaa laadittaessa yhteistyö oli hyvää ja tulosten odotetaan näkyvän myös käytännössä.

Kuljetuspalvelujen yhteishankinnan konsulttijohtoinen valmistelu sen sijaan on toistuvasti ohittanut asioita, joita Itä-Uudenmaan vammaisneuvostot ovat yksimielisesti pitäneet toimivuuden kannalta välttämättöminä.

Juuri kuljetuspalveluiden varassa on vammaisten ihmisoikeuksien toteutuminen. Et voi asioida, tavata ihmisiä, osallistua tapahtumiin ja kokoontumisiin, elää täysipainoista elämää, jos liikkuminen tiettyyn aikaan tiettyyn kohteeseen ei toteudu. Kun kyyti ei tule tai paluukyydistä ei ole varmuutta, toimintarajoitteinen jää sivuun kaikesta.

Vammaisten huoli kuljetuspalveluiden toimivuudesta on oikeutetusti suuri. Sopimus ei näytä takaavan kyytien saamista. Itä-Uudenmaan mallia vastaava malli on otettu käyttöön Espoossa. Tietoa toimimattomuuksista tulee tiheästi.

Ihmisoikeuksien toteutuminen on kuljetuspalveluiden varassa.

Länsi-Uudenmaan muut kunnat ovat yksi toisensa jälkeen hylänneet mallin ja peruneet osallistumisensa hankkeeseen. Toimimattomaan ja kalliiseen järjestelmään ei haluta sitoutua.

Tulevista erityisalueista Kerava-Vantaa on järjestänyt kuljetuspalvelunsa toisin. Palveluntarvitsijat voivat valita jokaisen matkan kohdalla erikseen kolmesta välityskeskuksesta. Näin palveluntarjoajat kilpailevat laadulla, jolloin palvelu on toimivaa.

Itä-Uudenmaan kuntien päätöksentekijät ovat nyt mainiolla aitiopaikalla. Eri järjestelmien seuraaminen ja vertailu on juuri nyt mahdollista. Ottamalla reilu aikalisä voidaan välttää ajautuminen samoihin toimimattoman ja epätarkoituksenmukaisen palvelun ongelmiin.

Vammaisuuden perusteella järjestettäviä palveluita koskevan asetustekstin mukaan kunnan tulee ehkäistä ja poistaa vammaisten henkilöiden toimintamahdollisuuksia rajoittavia esteitä ja haittoja siten, että he voivat toimia yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä. Kuljetuspalvelut korvaavat vammattomien käytössä olevan joukkoliikenteen suomaa liikkumisen vapautta vain pienen häivähdyksen verran. Jos sekin estyy, toimintarajoitteiset jäävät kotiensa vangeiksi.

Tuula Räikkönen. Kirjoittaja on vammaisneuvoston puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut