Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Sipoolaiset keplottelevat ilmaisia punkkirokotteita – näin vastaa Sipoon kunta

Lukijan kirjoitus:

Sipoon Sanomissa oli aiemmin juttu, jossa kerrottiin Sipoon kunta rokottaa ilmaiseksi postialueen 01120 saaristossa asuvat ilmaiseksi. Tämän perusteella 8 –10 ihmistä saariston itäpuolella jää ilman. Lisäksi tiedän, että tilaisuutta ovat käyttäneet sekä mantereella että postinumeroalueen ulkopuolella asuvat henkilöt.

Olen myös kysynyt asiasta Heikki Vestmanilta, vastausta odotellessa. THL: n ihminen oli sopivasti " out off the office". Onkohan taas niin, että nimellä tai rahalla on merkitystä Sipoossa ?

Kenenkä pyllyyn punkki puraisee?

Kunnan vastaus:

Nimellä tai rahalla ei ole merkitystä maksuttoman TBE-rokotteen saamisessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittää, millä alueilla TBE-rokotteen saa maksutta osana kansallista rokoteohjelmaa. Sipoon kunta ei ole piirtänyt alueen rajaa, eikä voi siihen vaikuttaa. Kunnan tehtävänä on toteuttaa rokottaminen kansallisesti määriteltyjen linjausten mukaisesti.

THL on määritellyt, että rokotusohjelmaan kuuluvat Sipoossa ainoastaan postinumeroalueen 01120 saaret. Maksutta rokotteen voivat siis saada ne, jotka asuvat tämän postinumeroalueen saarilla tai jotka esimerkiksi mökkeilevät alueen saarilla. Ymmärrämme, että se voi tuntua erikoiselta, että osa itäisen saariston saarista jää rokotusohjelman ulkopuolelle, mutta THL on määritellyt puutiaisaivotulehduksen riskin korkeaksi Sipoossa vain saaristoalueen saarilla postinumeroalueella 01120.

Henkilön nimellä ei ole merkitystä siinä, voiko rokotteen saada maksutta Sipoossa vai ei. Rahalla sen sijaan on merkitystä siten, että kaikkialla muualla Sipoossa asuvat voivat kyllä ottaa TBE-rokotteen omakustanteisesti.

Rokotteen saa siis muuallakin kuin postinumeroalueen 01120 saarilla asuvat maksamalla rokotteen hinnan itse.

Sipoon kunnan tietoon ei ole tullut mitään väärinkäytöksiä, joissa joku olisi saanut keploteltua itselleen maksuttoman rokotteen väärin perustein. Mahdollisesti väärinymmärryksiä voi kylläkin aiheuttaa se, että omakustanteisesti rokotteen voi ottaa samoissa rokotuspisteissä kuin maksuttomastikin.

Kunnan pisteessä rokottaminen ei myöskään maksa, ainoastaan rokote on maksullinen muualla Sipoossa asuville.

Mantereella asuva voi myös saada rokotteen maksutta osana rokoteohjelmaa esimerkiksi, jos hänellä on kesämökki postinumeroalueen 01120 saarilla tai hän muutoin oleskelee pitkäaikaisesti rokoteohjelmaan kuuluvalla alueella.

Kun Sipoossa joku varaa aikaa maksuttomaan rokotteeseen, selvitetään hänen asuinpaikkansa tai muu oleskelu rokotusohjelman alueella kysymällä ennen ajanvarauksen antamista. Jos selviää, että varaaja asuu muualla Sipoossa, eikä oleskele muuten rokoteohjelman alueella, tarjotaan hänelle rokotetta omalla kustannuksella.

Leena Kokko

Sosiaali- ja terveystoimen johtaja

Anders Mickos

Johtava lääkäri