Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heidi Savilakso-Saatsin kolumni: Taide auttaa jaksamaan korona-aikana

Kolumni

Kyllästyttää puhua koronasta, mutta minua kiinnostaa sanapari koronataide. Sanaparia voi maistella monelta kantilta. Se kuvasi ilmiötä, jossa ihmiset asettuivat valokuviin matkien tunnettuja taideteoksia.

Sanaparia käytettiin myös halventavasti, kun syntyi mielipahaa koronan aikana taideharrastukseen vakavasti paneutuneiden ja ammattinaan taidetta tekevien vastakkainasettelusta. Yhä useampi kuitenkin löysi karanteeneissa pyöriessään taiteen harrastamisesta mielekkyyttä ja hyvinvointia.

Keskittyminen esimerkiksi käden ja silmän työskentelyyn väistämättä kehittää niiden yhteistyötä ja tulosten näkeminen tuottaa yhtä lailla iloa onnistumisesta kaiken tasoisissa tekijöissä. Sitä paitsi YouTube ja taidekoulujen sivut pursuavat nettiopetusmateriaalia. Jos taiteen harrastamisen motivaatio niillä lisääntyy, niin se on varmaan niiden tarkoitus?

Jotkut meistä tekevät taidetta työkseen.

Oletko sinä hankkinut taidetta kotiin koronan aikaan? Aika moni on. Sanoisin sitäkin hankittua taidetta jollain tasolla koronataiteeksi, sillä aika on synnyttänyt tarpeen saada kotiin kauneutta ja aitoa kädenjälkeä.

Jotkut meistä tekevät taidetta työkseen.

Taidetta on hankittu sisustukseen sopivaksi tai puhtaasta ihastuksesta, sijoitusmielessä tai taiteilijan tukemiseksi. Kun on vaihtanut järjestystä riittävän monta kertaa ja poistanut kertynyttä turhanpäiväistä tavaraa, en ainakaan itse kaipaa alennusmyynteihin hakemaan rojua enää takaisin, vaan haluan tilalle jotain merkityksellistä.

Kun olen keskustellut kuvataiteilijakollegoiden kanssa taiteen tekemisestä näinä aikoina, puhe kääntyy toimeentulosta puhumisen jälkeen vaikeuteen pitää työmotivaatiota yllä.

Työskentelyn tyrehtyminen voi johtua liikkumisen rajoittumisesta, työtilan tai välineiden puutteesta, näyttelyjen siirtymisestä ja epävarmuudesta. Mutta pahinta on yksinäisyys tai tylsistyminen. Toisen ihmisen aidosta kohtaamisesta ja varsinkin toisen taiteen kokemisesta voi saada viikoiksi seuraa päänsä sisälle.

Taide on merkityksellistä ja auttaa jaksamaan.

Kirjoittaja on Sipoon taiteilijat ry:n puheenjohtaja.