Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Omaa äidinkieltä kannattaa arvostaa

Sipoo on kaksikielinen kunta, mutta kolmaskin kieli hivuttautuu mukaan arkeen. Kesän mittaan olemme toimituksessa taivastelleet walk-in-rokotuksia, Hop-on-hop-off-bussilinjaa ja coworking-tiloja. Uskokaa tai älkää, kaikki nämä ilmaisut ovat tulleet Sipoon kunnan tiedotteista, eivät suinkaan englannin kielen marinoimasta yritysmaailmasta.

Hiljattain Sipoon naapurikunnan tuore pormestari Juhana Vartiainen väläytti, että Helsinki voisi julistautua englanninkieliseksi. Samoihin aikoihin uutisoitiin myös siitä, miten suomalaisten koululaisten lukutaito rapistuu. Tuoreimman Pisa-tutkimuksen mukaan peräti 13,5 prosentilla on heikko lukutaito.

Sorvaan, viilaan ja palastelen suomea työkseni, mutta perheessäni edustan vähemmistökieltä. Serbialaisessa kotikaupungissamme olen tiettävästi ainoa syntyperäinen suomalainen aikuinen. Tiedän omasta kokemuksesta, että lasten äidinkielen taito ei ole itsestään selvyys. Oma kieli ei kehity tyhjiössä, vaan vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Yritysten, palveluiden ja oppilaitosten nimeäminen nasevasti jommallakummalla kotimaisella kertoo oman kielen arvostuksesta – ja luovuudesta. Se on panostamista myös jälkipolviin.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja, joka asuu talvisin Serbiassa.