Mielipide | Heikki Vestman: Hallitus teki yhden hyvän päätöksen

Suomalainen hyvinvointi rakentuu ahkeruuden hyveen varaan. Sen perustana on peri-inhimillinen ajatus siitä, että jokaisella on oikeus toteuttaa itseään oman työn kautta ja tuntea olevansa merkityksellinen. Kaikki työ on arvokasta.

Vasemmistohallitus on valitettavan onnistunut romuttamaan yhteiskuntaa kasassa pitäviä ahkeruuden kannusteita, vaikka niitä pitäisi kaikin tavoin vahvistaa.

Hallituksen piti luoda kymmeniä tuhansia työpaikkoja, mutta Marinin selvittelyhallitus ei ole saanut vieläkään aikaan työllisyyspäätöksiä. Paitsi yhden: opintotuen tulorajoja korotetaan.

Opintotuen liian matalat tulorajat ovat jo vuosia ajan lannistaneet ahkeria opiskelijoita, turhaan. Kela on perinyt vuosittain opintotukea takaisin noin 40 000 opiskelijalta siksi, että nämä ovat tehneet liikaa työtä.

Tämä on järjetöntä ja väärin. Ahkeruudesta pitäisi palkita, ei rangaista.

Matalat tulorajat luovat keinotekoista köyhyyttä ja estävät opiskelijoita kartuttamasta osaamistaan työssä.

Kela on perinyt vuosittain opintotukea takaisin noin 40 000 opiskelijalta siksi, että nämä ovat tehneet liikaa työtä.

Syksyllä 2019 jätin eduskunnassa lakialoitteen opintotuen tulorajojen korottamiseksi 50 prosentilla. Vankka tutkimusnäyttö puolsi aloitettani.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan tulorajat aiheuttavat opiskelijoille merkittäviä hyvinvointitappioita ja valtio menettää samalla miljoonia euroja nettotuloja.

Valtiovarainministeriö esitti kesällä 2020 virkamiesraportissaan lakialoitteeni mukaisesti tulorajojen korottamista työllisyystoimena. Matalat tulorajat syventävät kestävyysvajetta, kun opiskelijat rajoittavat työntekoa ja verotulot jäävät pienemmiksi.

Vihervasemmistolainen ideologinen vastustus otti kuitenkin viime vuonna niskalenkin ahkeruudesta, eikä ministeriön esitys edennyt hallituksen päätökseksi.

Viime viikolla kurssi kuitenkin kääntyi, ja kokoomuksen järkilinja voitti, kun hallituksen budjettiesityksessä opintotuen tulorajoja esitetään korotettavaksi.

Korotus on määräaikainen, emmekä vielä tiedä sen tarkkaa suuruutta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan kyse olisi 25 prosentin korotuksesta, mikä jäisi valitettavan puolitiehen.

Askeleella ahkeruuden suuntaan on monelle opiskelijalle valtava merkitys. Esittämäni 50 prosentin tulorajakorotus mahdollistaa opiskelijalle jopa 500 euroa lisäansioita kuukaudessa. Selvityksen perusteella opiskelijoiden keskimääräinen toimeentulo paranisi 600 eurolla vuodessa.

Opiskelijan arjessa summat ovat isoja. Valtion nettotulotkin nousevat. Kun ahkeruudesta palkitaan, kaikki voittavat.

Heikki Vestman. Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut