Pääkirjoitus: Kotiintuloaika on toimiva työkalu

Crista Lassfolk-Feodoroff29

Iltayhdeksän jälkeen kylillä ei tapahdu mitään hyvää, tokaisi sukulaismieheni taannoin alakoululaiselleen, joka halusi pidentää kotiintuloaikaansa. Se oli tyly, mutta tyhjentävä vastaus.

Sopivista kotiintuloajoista on Sipoossa keskusteltu ajoittain vilkkaasti. Mietitty on sitäkin, pitäisikö kunnan ottaa mallia muualta ja määritellä kotiintuloajat, jotka vanhemmat yhteistuumin ottaisivat käyttöön.

Oulun seudulla nuorisotoimi antoi muutama vuosi sitten selkeän ohjeistuksen: alakoululaiset kotiin arkisin ja sunnuntaisin viimeistään kello 19.30, perjantaisin ja lauantaisin kello 20.30. Yläkoululaisille annettiin 15 ikävuoteen saakka vain puoli tuntia enemmän. Ysiluokkalaisille ja sitä vanhemmille suositus on arkisin ja sunnuntaisin kello 21, perjantaisin ja lauantaisin kello 23.

Arki-iltoina hyvä mittari on jälkikasvun unentarve. Herätäkseen virkeänä koulupäivään aamuseitsemältä, pitää ykkösluokkalaisen suositusten mukaan olla nukkumassa jo iltakahdeksalta. Siis, jo unten mailla iltapuhteet tehtyinä. 13-vuotiaalle riittää kello 21.45 ja 16-vuotiaalle kello 22.45. Tässäkin valossa on selvää, ettei alaikäisten pitäisi pyöriä kavereiden kanssa ulkona arkisin iltamyöhään, kuten nyt usein on.

Vastuu kotiintuloajoista on meillä vanhemmilla, kuten kaikesta muustakin lapsiimme liittyvästä. Tämä on myös viesti, jota sekä poliisi että kunnan nuorisotoimi sipoolaiskoteihin jälleen lähettävät lisääntyneen ilkivallan ja häiriömopoilun edessä.

Vanhempien tehtävä on ottaa selvää, mitä jälkikasvu puuhaa. Ei mikään helppo rasti, mutta jalkautumalla, kyselemällä ja kuuntelemalla pääsee jo pitkälle. Ja kotiintuloajoilla, joilla turvataan lapselle riittävästi aikaa yhdessäoloon perheen kanssa, iltatoimien ja levon lisäksi.

Lapsen menemisten ja tulemisten valvominen ei ole turhaa kyttäämistä, vaan välittämistä, luottamista, neuvottelemista, sopimusten tekemistä ja sopimusten pitämistä. Sitä, että opetellaan olemaan ihmisiksi itsenäisesti.

Lopuksi vielä terveisiä nuorisotaloilta. Vanhemmat ovat erittäin tervetulleita tutustumaan toimintaan milloin tahansa. Se on jopa toivottavaa, koska kasvatuskumppanuutta työkseen tarjoavat tutustuisivat mielellään myös lasten ja nuorten vanhempiin.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja.

Kommentoi