Pääkirjoitus: Poliisi, tee työsi näkyvämmäksi

Poliisi on siirtynyt viime vuosina mahdollisimman niukkaan tiedottamiseen. Se on johtanut harhaluuloon siitä, että töitä on vähän. JOHANNA ERJONSALO

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun tulin Sipoon Sanomien toimitukseen töihin ensimmäisen kerran vuonna 2005, oli yhteistyö poliisin kanssa voimissaan. Toimitus soitti joka keskiviikko kello 12 paikalliselle poliisiasemalle, jolloin poliisi kertoi kaikki viikon aikana olleet työtehtävät ja niistä tärkeimmät saatiin uutisoitua tuoreeltaan. Sittemmin Sipoon poliisiasema lakkautettiin ja hiljalleen myös tiedottaminen keskitettiin. Lopputulema on se, ettei Itä-Uudenmaan poliisin viikkoraportin mukaan Sipoossa tapahdu mitään viikkoihin, joskus ei kuukausiin. Tämähän ei tietenkään ole totta.

Sipoossa tapahtuvien rikosten määrä on tilastojen perusteella vakiintunut vuositasolla reilun kahden tuhannen rikoksen liepeille. Toimituksella pitää kuitenkin olla aika tarkkaan tiedossaan tapahtunut, jotta siihen voidaan ylipäätään pyytää poliisilta tietoa. Viimeisimpänä esimerkkinä on Sipoon ampumistapaus (SiSa 9.9.2021), josta poliisi jätti kokonaan tiedottamatta tutkinnallisista syistä. Sipoossa tieto levisi kulovalkean tavoin, olihan paikalla ollut mittava poliisioperaatio ja poliisi kiertänyt ihmisten kotiovilla kyselemässä tietoa tapahtuneesta. Osa sipoolaisista oli syystä huolissaan, koska aseistettu ampuja oli teillä tuntemattomilla. Edelleen emme tiedä, onko hänet saatu kiinni.

Tämän viikon polttava puheenaihe on poliisin ennakkovaroitus yt-neuvotteluiden aloittamisesta, jos hallitus ei ymmärrä myöntää toimintaan riittävästi rahaa. Resurssit ovat valtaapitävien poliitikkojen takana ja heitä ohjaa hyvin pitkälle yleisön paine. Poliisin niukka tiedottaminen johtaa kuitenkin osaltaan siihen, että poissa silmistä on poissa mielestä.

Paikallistasolla poliisin resurssien riittämättömyys näkyy silloin, kun tarve osuu omalle kohdalle. Partioita ei täällä pahemmin näy. Harva niitä osaa aktiivisesti kaivatakaan, kun uutisten perusteella Sipoossa ei paljon rikoksia tapahdu.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien toimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut