Kolumni Avaa aamusi viherkaistalla

Sipoon kunnan slogan kehottaa avaamaan aamun metsäpolulla. Samanaikaisesti NG8-kaavan esitetty luonnos on viemässä oleellisen osan sekä Nikkilässä asuvien että muiden virkistysaluetta käyttävien aamunavausvaihtoehdoista korvaten ne “puistomaisilla viherkaistoilla”. Nähdyissä versiossa puustosiivut ovat lähinnä irvokkaita korvikkeita ja vaikuttavat yhtä teennäisiltä, kuin kaavasta järjestetty webinaari.

NG8-hanke on herättänyt sipoolaisissa suurta huolta ja tyrmistystä. Huoli konkretisoitui adressiin, jonka tavoite on viedä viestiä asukkailta päättäjille suunnitelmien ongelmallisuuksista. Valitettavasti osa ei näitä ymmärrä eikä peräänkuulutettua vuorovaikutusta ja avoimuutta ole havaittavissa.

Kasvua tarvitaan, mutta sen hinta ei saa olla näin suuri. Harmillisen moni kuntalainen, jopa päättäjä, on menneiden traumatisoima ja argumenteissa vilisee muun muassa Östersudomin menetys ja mitä mielikuvituksellisemmat skenaariot, jos kunta ei nyt kiireellisesti MAL-sopimuksen varjolla runno läpi suurta uudisrakennusaluetta, joka vuorostaan mahdollistaa himoitun raiteilla kulkevan vuosikymmenten rahanreiän.

Kysynkin, että miksi nyt on tulipalokiire saada NG8 toteutukseen nopeutetusti?

En ajatuksena vastusta tätä väkisin tuotavaa junayhteyttä, vaikka koenkin sen riskeeraavan olemassa olevat bussiyhteydet ja tuovan radanvarsialueiden lieveilmiöt maaseudulle.

Mitä muuta konkreettista sipoolainen tällä mahdollisella kasvuspurtilla sitten saa?

Puustosiivut ovat lähinnä irvokkaita korvikkeita.

Hän voi matkustaa vaihdollisella yhteydellä Keravan kautta Helsinkiin säästäen marginaaliset minuutit VR:n ollessa aikataulussa ja saa kaupan päälle rivakan taukojumpan laiturinvaihdon myötä. Hän saattaa saada Nikkilään myös kaivatun R-kioskin, josta voi hakea passin kerran viidessä vuodessa ja tehdä vaikka samalla Toton.

Minun ja ainakin 1521 muun mielestä vaihtokauppa ei kannata.

Hallittu kasvu olemassa olevien alueiden jatkeiksi yhden ison uudisalueen sijaan loisi kestävää kehitystä ja säästää täällä asuvien elinympäristön laadun kannalta tärkeän alueen.

Kirjoittaja on itse Sipoossa kasvanut ja oman perheensä tänne perustanut logistiikkainsinööri

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut