Kolumni: Miten käy vammaisten äänen?

Tuula Räikkönen

Tuula Räikkönen

Hyvinvointialueiden sotepalveluista tulee useamman kunnan yhteisiä. Viime vuosina Itä-Uudenmaan alueella kaikista vammaisneuvostoista on osallistuttu lukuisiin työryhmiin ja palkkiotta tehty valtava määrä tunteja, jotta palveluista tulisi toimivia. Viranhaltijoiden ja vammaistoimijoiden yhteistyö on ollut hyvää.

Myös kaikille tarkoitettujen palveluiden tulee soveltua eri tavoin vammaisille. Valmistelu etenee viranhaltijoiden määräämään tahtiin, eikä kelkasta sovi pudota.

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta (STM) on muistuttanut kuntia siitä, että vammaisten oikeuksien kannalta merkittäviä päätöksiä tehdään kaikilla hallinnonaloilla. Osallistamisvelvoite koskee mm. liikenteen, yleisten palveluiden, koulutuksen, vapaa-ajan, urheilu- ja kulttuuritoiminnan sekä rakentamisen päätöksiä.

Käytännössä lausunnon pyytäminen tai esteettömyyssäännökset voivat unohtua.

Vammaisten henkilöiden oikeuksien komitean (CRPD) yleiskommentti nro7 tarkentaa, että osallistamisvelvoite kattaa kaiken, mikä koskee suoraan tai välillisesti vammaisia henkilöitä. Näennäinen kuuleminen ei riitä, vaan näkemyksille on annettava asianmukainen painoarvo ja osaamista on hyödynnettävä merkityksellisellä tavalla.

Vammaisten ihmisoikeuskomitean (VIOK) mukaan lähes valmista esitystä koskeva kuulemistilaisuus/lausuntokierros ei täytä osallistamisvelvoitetta. Vammaisten edustajien tulee päästä mukaan heitä koskevien asioiden suunnitteluun, valmisteluun, toteutukseen ja vammaisvaikutusten arviointiin.

Mittavien muutosten ja väkiluvun kasvun keskellä on erityisen tärkeää, ettei vammaisten ääntä vaienneta olemattomiin, vaan vammaisneuvosto osallistuu täysimääräisesti asioiden suunnitteluun, valmisteluun ja päätöksentekoon. Käyttäjänäkökulman huomioiminen takaa kaikille toimivat palvelut ja ympäristön, ja säästää suuriltakin korjauksilta ja lisäkustannuksilta.

Jokainen yksittäinen päätös kunnassa osaltaan voi heikentää vammaisten asemaa. Vammaisten tulee voida luottaa siihen, että kaikki puolueet ottavat vakavasti vammaisten aseman ja sitoutuvat mahdollistamaan lainmukaisen osallistamisen.

Kirjoittaja on vammaisneuvoston puheenjohtaja kuluneella kaudella.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut