Pääkirjoitus: Suomenkielisillekin oma kyläkoulu Sipooseen?

Norra Paipis skolan vuonna 1998 valmistuneessa lisärakennuksessa on yksi luokka, liikuntasali ja veistosluokka. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Järvenpään kaupunki on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut jo viime keväästä lähtien ruotsinkielisten ala-asteen oppilaidensa siirtoa Sipoosta Tuusulaan vuoden 2024 syksystä lähtien. Mikäli tämä toteutuu, sen merkitys on iso Sipoolle.

Järvenpääläisten oppilaiden osuus Norra Paipis skolassa on kaksi kolmasosaa. Sipoolaisten oppilaiden määrä jää reilusti alle 30:n.

Sipoon ja Järvenpään yhteistyö on toiminut hyvin. Kustannusten jako on selkeä, lapset ovat viihtyneet ja yhteistyö on pelannut. Kyse ei siis ole siitä, että järvenpääläiset olisivat pettyneitä.

Lähdön syy on seireenien kutsu Tuusulasta. Siellä ollaan rakentamassa uutta koulua Kirkonkylän kampukselle, jonne aiotaan siirtää suomenkielisen ala-asteen oppilaiden lisäksi myös ruotsinkieliset oppilaat sekä esikoululaiset. Kampuksella tulee toimimaan myös päiväkoti, jossa toimivat ruotsikieliset sekä kielirikasteiset ryhmät. Järvenpääläisten kannalta koulun sijainti on hyvä Helsinkiin johtavan tien varressa ennen Hyrylän keskustaa.

Norra Paipis skolan lähtölaskenta olisi alkanut jo aikoja sitten, ellei naapurikaupungista olisi aikanaan saatu lisää oppilaita. Järvenpää jopa osallistui omalta osaltaan koululle tehdyn lisärakennuksen kustannuksiin. Viimeiset summat on korvattu Sipoolle reilu kymmenen vuotta sitten.

Suomenkieliset ala-asteen oppilaat kulkevat Pohjois-Paippisista bussilla Nikkilään. Matkaa tulee noin 12–15 kilometriä. Viime vuosina Sipoossa on nostettu esiin mahdollisuutta avata ruotsinkielisten kyläkoulujen ovet myös suomenkielisille. Pohjois-Paippisten koulun osalta tätä asiaa jopa tutkittiin. Tuloksena oli, että oppilasmäärä jäisi suomenkielisellä puolella liian pieneksi. Ehkä nyt olisi syytä tutkia asiaa uudelleen. Varsinkin, kun Pohjois-Paippisiin on tarkoitus saada lisää asutusta lähivuosina – kunhan kaava-asiat saadaan kaikkien valitusten ja muiden kommervenkkien jälkeen etenemään.

Jos Järvenpään lähtöpäätös toteutuu, sipoolaisten päättäjien on ryhdyttävä pohtimaan vaihtoehtoja, jotta päätöksiä ei tarvitse tehdä hätäpäissä viime hetkillä. Sellaisessa tapauksessa käsiin jää todennäköisesti tyhjä koulu, jota ei myydä, mutta jolle ei keksitä myöskään mitään käyttöä. Tässä asiassa sipoolaiset ovat jo pitkään kunnostautuneet ”kiitettävästi”.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut