Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Siirtolaisvyöry on kyettävä torjumaan

Turvapaikkajärjestelmä on rikki ja altis väärinkäytöksille. Viimeistään vuosien 2015–2016 siirtolaisaalto ja sitä seuranneet tapahtumat ovat herättäneet Euroopan laajamittaisen maahantulon ongelmiin.

Vain alle neljännes tuolloin Suomesta kansainvälistä suojelua hakeneista sai myönteisen turvapaikkapäätöksen. Loput olivat liikkeellä muista syistä.

Asylum-järjestelmästä on tullut jopa roistovaltioiden painostusväline, jossa ihmisiä käytetään aseena. Viimeksi Valko-Venäjä on käynnistänyt härskin hybridioperaation EU:n horjuttamiseksi Puolan, Liettuan ja Latvian raja-alueilla, jonne on koottu tuhansia siirtolaisia.

Suvereenin valtion tulee saada suojata rajojaan sekä kansakuntansa turvallisuutta ja yleistä järjestystä. Viime vuonna Kreikka sulki EU:n tuella Turkin vastaisen rajansa, kun Turkki painosti kymmeniä tuhansia siirtolaisia hyväksikäyttäen. Nyt Liettua ja Puola ovat toimineet samoin ja sulkeneet rajansa EU-komission hyväksynnällä.

Marinin hallitus nukkuu Ruususen unta. Suomen viranomaisilla ei ole riittäviä toimivaltuuksia sulkea raja myös turvapaikanhaulta, jos laajamittainen turvapaikanhakijavyöry uhkaisi Suomea.

Siksi kokoomus on vaatinut lakia, joka mahdollistaa tarpeen vaatiessa rajan sulkemisen kokonaan tilapäisesti. Kansainvälinen oikeuskin sallii turvautua hätätilamenettelyyn yleisen järjestyksen tai kansallisen turvallisuuden vaarantuessa.

Turvapaikanhakua ei tarkoitettu massasiirtolaisuuteen.

Vihreiden vastuuministerien linja on vaarallisen sinisilmäinen. Sisäministeri Ohisalo ja ulkoministeri Haavisto ovat viitanneet, ettei pakolaissopimuksen kriteereistä voi luopua edes tilanteessa, jossa siirtolaisia käytetään Valko-Venäjän tavoin hybridioperaation välineenä, vaan kaikki turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin.

Järjetöntä. Mikään kansainvälinen sopimus ei voi vaatia suvereenia valtiota antautumaan hybridivaikuttamisen edessä pitämällä rajaa auki.

Rajat ylittävä turvapaikanhaku luotiin aikoinaan yksittäisiä, lähinnä mielipiteensä tai uskontonsa vuoksi vainottuja varten. Sitä ei tarkoitettu massasiirtolaisuuden kanavaksi, saati painostuksen välineeksi. Suomen tavoitteena tulee olla se, että rajat ylittävä turvapaikanhaku minimoidaan ja apua kohdennetaan ensisijaisesti lähtöalueille.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja ja kokoomuksen maahanmuuttovastaava hallintovaliokunnassa