Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Vate päätti piilottaa tiedon

Suomessa valmistellaan parhaillaan maamme historian yhtä suurinta uudistusta, sote-uudistusta. Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alusta lähtien. Sipoo kuuluu jatkossa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kanssa.

Tammikuun vaaleissa hyvinvointialueelle valitaan aluevaltuusto, joka jatkossa päättää esimerkiksi siitä, onko jokaisessa Itä-Uudenmaan kunnassa oma terveysasema, kuinka paljon vanhuksille tarjotaan laitospaikkoja tai tarjotaanko mielenterveyspalveluja jatkossa ilman ajanvarausta.

Aluevaltuusto tulee siis käyttämään merkittävää valtaa päättäessään asioista, jotka vaikuttavat jokaisen kuntalaisen arkeen. Siksi on ymmärrettävää, että kuntalaisten tiedontarve tulevasta uudistuksesta on poikkeuksellisen suuri ja uudistuksesta viestiminen painava haaste sitä valmistelevalle väliaikaiselle valmistelutoimielimelle eli Vatelle.

Tiedon levittämisen tärkeyden pohjalta Itä-Uudenmaan Vaten maanantaisessa kokouksessa tekemä päätös onkin täysin käsittämätön. Vate päätti vastoin alkuperäistä esitystä, että se julkaisee historiallisiin aluevaaleihin liittyvät kuulutukset Itä-Uudenmaan osalta ainoastaan omilla verkkosivuillaan. Siis verkkosivuillaan, jotka on perustettu vasta hiljattain ja joiden olemassa olosta, uskallan väittää, tietää vain harva. Tai joita vain hevijuuserit edes osaisivat etsiä omatoimisesti.

Alkuperäisen esityksen mukaan kuulutukset oli määrä julkaista myös Itä-Uudenmaan alueella ilmestyvissä sanomalehdissä, sillä ne tavoittavat suuren osan alueen lähes 95 000 asukkaasta.

Nyt onkin vaarana, että Itä-Uudellamaalla jättimäinen uudistus onnistutaan piilottamaan kansalaisilta. Jos kansalaisilla ei ole tarpeeksi tietoa käytössään, suurena uhkana on poikkeuksellisen alhainen äänestysaktiivisuus.

Journalistinen media toki hoitaa oman osuutensa sote-uudistuksen ja aluevaalien uutisoinnissa, mutta vaaleihin liittyvien virallisten kuulutusten julkaiseminen pelkästään verkkosivuilla ei ole aktiivista eikä avointa viestintää.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja.