Kolumni Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuutemme

Nyt kun olemme eläneet epätavallista aikaa jo kohta kaksi vuotta ja esiin on tullut paljon tilanteen tuomia ikäviä seurauksia, pitäisi katseet kohdistaa pikaisesti siihen, että saamme käännettyä lisääntyneen pahoinvoinnin hyvinvointiin.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan koululaisten hyvinvoinnissa on monella osa-alueella menty huonompaan suuntaan kahden vuoden takaisesta.

Nyt on sen aika, että lapsille ja nuorille täytyy löytyä riittävästi resursseja, mielenkiintoa ja aikaa. Katse pitää kääntää siihen, että he ketkä vielä voivat hyvin, voivat jatkossakin hyvin. Ja he, ketkä voivat jo huonosti, heidät täytyy löytää ja mahdollistaa heille keinot parempaan tulevaisuuteen.

Mitä muuta voisimme tehdä, kuin vain tyytyä lukemaan tilastoja ja harmittelemaan tilannetta?

Kunnalta tulee löytyä mielenkiintoa keskittyä tämänkin asian äärelle.

Kuntalaisina taas vähintäänkin voimme osoittaa aitoa kiinnostusta nuoria kohtaan. Voimme tervehtiä ystävällisesti vastaantulevaa koululaista kadulla kulkiessa.

Mitä muuta voisimme tehdä, kuin vain tyytyä lukemaan tilastoja?

Näytetään lapsille ja nuorille, että arvostamme heitä ja, että he ovat meille kaikille tärkeitä. Joskus pienikin hymy voi tehdä ihmeitä.

Meillä on kunnassa monta asiaa hyvin, joista täytyy pitää kiinni. On Hobari-toimintaa, Gutsy Go ja frisbeegolfradat, jotka ovat ahkerassa käytössä, muutamia mainitakseni. Koululaisten hyvinvointiin voimme vaikuttaa lisäämällä harrastusmahdollisuuksia.

Lisäksi täytyy olla nopea ja helppo tapa päästä esimerkiksi terveydenhoitajan tai kuraattorin vastaanotolle. Kynnys täytyy olla matalalla ja avunpyyntö ei saa hukkua byrokratiaan. Säännöllinen kouluaika esimerkiksi kello 9 alkavalla aamulla olisi myös yksi avainsana muutoksessa kohti parempaa. Säännöllisyys luo turvaa ja mahdollistaa riittävän yöunen saannin.

Negatiivinen uutisointi ja maailmankuva ympäröi meitä kaikkia tällä hetkellä, mutta voimme luoda uskoa paremmasta tulevaisuudesta rohkaisten ja tukien nuoria eri keinoin.

Näytetään nuorille, että he ovat arvokkaita meille.

Kirjoittaja on Sipoon keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut