Pääkirjoitus: Taivas sähköistyy

Lentokone ja auto latauksessa Pyhtään lentokentällä. Hannu Lehtinen

Riitta Ketola

Malmin lentokentän kohtalosta on käyty vuosikausia keskustelua. Taistelu kentän puolesta jatkuu yhä muun muassa oikeusasteissa ja kansalaisaloitteiden muodossa. Lisäksi kansanedustaja Eva Biaudet (r.) teki viime keväänä lakialoitteen, jossa esitetään noin 169 hehtaarin suuruisen kenttäalueen liittämistä erillisenä alueena noin viiden kilometrin päässä sijaitsevaan Sipoonkorven kansallispuistoon. Tämän lakialoitteen käsittely on vielä kesken.

Kentälle ollaan kuitenkin myös etsimässä sopivaa korvaajaa. Viimeisin on Suomen Ilmailuliiton ehdotus kentän rakentamisesta Sipoon ja Porvoon rajamaille. Porvoo on tämän jo tuoreeltaan tyrmännyt.

Ehdotus ei ole ensimmäinen, jossa Sipoo on mukana. Ainakin aikoinaan osa sipoolaisista oli sitä mieltä, että kenttä voitaisiin hyvin ottaa omaan kuntaan. Tämän hetken tilanne voi olla toinen.

Uuden kentän perustaminen ei nimittäin ole mikään läpihuutojuttu. Tämä on koettu muun muassa Loviisan ja Kotkan välissä sijaitsevassa Pyhtään kunnassa, jonne perustettiin muutama vuosi sitten uusi lentokenttä. Valituksia on tehty lähes joka asiasta. Tosin lähialueen asukkaat eivät ole olleet valittajina, vaan pääsääntöisesti muut tahot.

Nyt kenttä on kuitenkin toiminnassa. Kuluvan syksyn aikana valtio myönsi kentän kehittämistä varten 2,5 miljoonaa euroa. Tavoitteena on kehittää sähköistyvää, miehittämätöntä ilmailuliikennettä.

Ajat ovatkin muuttumassa myös ilmailun puolella. Lentotaksit, logistiikkadronet, etälennonjohto ja monet muut asiat voivat tuntua nyt yhtä utopistisilta kuin aikoinaan tuntuivat ilman kuljettajaa toimivat henkilöautot. Lentämiseen liittyvät kokeilut ovat kuitenkin jo testitoiminnassa, osa käytössäkin.

Todennäköistä on, että Sipooseen ei lentokenttää rakenneta, mutta ehkä Sipoonkorpeen kuuluu jatkossa myös lentokenttä. Vähintäänkin Sipoon taivaalla tulee tulevaisuudessa lentelemään jotain muutakin kuin perinteisiä lentokoneita.

Kirjottaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.

Kommentoi