Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Usein jäsenyys tarkoittaa halua auttaa

Ylen 27.11. julkaiseman artikkelin mukaan kirkosta on viimeisen 18 vuoden aikana eronnut lähes 900 000 suomalaista. Jäsenkato vaikuttaa suoraan kirkon kassaan ja toimintamahdollisuuksiin. Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikön Johanna Simpasen mukaan viime vuoden veromenetyksillä, 173 miljoonalla eurolla olisi tehty enemmän nuorisotyötä ja diakoniaa lapsiperheissä.

Kirkon lisäksi monen järjestön ja yhdistyksen tarina on samansuuntainen. Jäsenmäärät laskevat ja rahoitus ontuu. Uusien vapaaehtoisten saaminen on usein kiven alla. Kun eri organisaatiot ajautuvat resursseissaan ahtaalle, on kovin vaikeaa järjestää toimintaa.

Ja kuitenkin juuri sitä me tämän pandemian keskellä ja varsinkin sen jälkeen tarvitsemme. Leirejä, kerhoja, ryhmiä ja kaikenlaisia porukoita, joissa mahdollistuu mielekäs tekeminen yhdessä. Samalla poistetaan eriarvoisuutta, yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia.

Yhdistysten toiminnan moninaiset terveysvaikutukset ovat kiistattomia ja ne paikkaavat osaltaan merkittävästi kuntien palveluntarjonnan jättämiä aukkoja.

Uuden vuoden kynnyksellä ja aluevaaleja odotellessa voi vain arvuutella, saako järjestöt yhdenvertaiset rahoitusmahdollisuudet valtiolta ja huomioidaanko vuosia kestänyt kova työ hyvinvointialueilla.

Vuosittaisten veroehdotusten ja jäsenmaksujen kolahdellessa postilaatikkoon on jokaisen yksilön jälleen mahdollista tehdä se oma valinta; pysyäkö jäsenenä vai erotako porukasta.

Yhdistystoiminnan monet terveysvaikutukset ovat kiistattomia.

Punnitessa vaihtoehtoja olisi hyvä ottaa huomioon oman valinnan merkitys myös isommassa mittakaavassa ja miettiä, mitä jäsenmaksuilla itse asiassa saadaan aikaiseksi. Jumppakerhoja, kaakaoklubeja, lauluhetkiä ja ilmaisia aamupaloja.

Usein jäsenyys tarkoittaa halua auttaa.

MLL:n Sipoon yhdistyksen vuoden aikana tekemästä työstä voi jokainen käydä lukemassa tiivistelmän nettisivuiltamme osoitteesta https://sipoo.mll.fi. Yhdistys kiittää kaikkia jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta ja aloittaa toiveikkaana 40. toimintavuotensa.

Kirjoittaja on MLL:n Sipoon yhdistyksen puheenjohtaja