Pääkirjoitus | Kunnon landekoulua myydään kodiksi

Samana vuonna 1896, kun H. L. Smith otti maailman ensimmäisen röntgenkuvan, valmistui Sipoon Massbyhyn koulurakennus. Koulu on nähnyt vaikka mitä, mutta seisoo silti jämäkästi paikallaan toisin kuin Söderkullan koulukeskus, joka valmistui lähes 80 vuotta myöhemmin ja on tyhjillään huonon sisäilmansa vuoksi.

Monien vaiheiden jälkeen Sipoon kunta on nyt pannut Massbyn koulun myyntiin. Kerroin siitä ystävälleni Merjalle, jonka kanssa kävimme Massbyssä koulua muistimme mukaan yhden lukukauden tai korkeintaan lukuvuoden 1970-luvulla.

Mitä meille on jäänyt mieleen vanhasta puukoulusta? Merjalle tuli ensimmäisenä mieleen maisema ja mahtava piha, jolla välitunnit olivat kivoja. Hypittiin narua ja ehkä jo silloin twistiäkin, vai alkoiko se villitys vasta myöhemmin Söderkullan koulukeskuksessa? Leikimme myös Peiliä. Tarpeilla käytiin ulkohuussissa.

Entäs sisällä? Luokassa oli vanhat, puiset paripulpetit, joissa istuttiin selkä suorana. Merja muistutti myös pönttöuuneista, joihin ei saanut koskea. ”Se oli kunnon landekoulu”, Merja kiteytti lämpöä äänessään.

Yksi asia meitä vaivasi. Vaakkolan koulussa Västerskogissa, jossa aloitimme ensimmäisen luokan, oli ihana keittäjä Kirjonen. Massbyn koulusta emme kumpikaan muista keittäjää.

Toivottavasti Massbyn koulu saa arvoisensa omistajat. Rakennus kun edelleen nosta lämpimiä tunteita, kun siitä tulee puhe.

Armi Suojanen

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut