Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Onko jäätelö uusi sinappi?

Sipoon jäätelötehtaan kohtalo ratkennee maaliskuun alussa. Tai ainakin saamme tiedon siitä, miten Unileverin käynnistämissä muutosneuvotteluissa käy. Siirtyykö jäätelön valmistus Sipoosta esimerkiksi Ruotsiin, kuten Unilever on väläytellyt.

Kun vuonna 2003 Turun Sinapin valmistus siirrettiin Ruotsiin, suomalaiset raivostuivat. Vuodesta 1948 Suomessa valmistetun sinapin ulkomaankierros jatkui vuonna 2008, kun sen valmistusmaa vaihtui Puolaksi. Suomalaiset olivat edelleen raivoissaan.

Ulkomaille siirron myötä Turun Sinapin markkinaosuus laski merkittävästi suomalaisten protestoidessa klassikkosinappinsa puolesta. Lopulta vuonna 2014 sinappi palasi takaisin Suomeen. Perusteluiksi paluulle ilmoitettiin suomalaisten selkeä toive siitä, että Turun Sinappia valmistettaisiin jälleen kotimaassa.

Kuten mahdollisen sipoolaisen jäätelötuotannon ulkoistamisesta, myös sinapin valmistuksen siirrosta päätti aikoinaan Unilever.

Nähtäväksi jää toistaako kansainvälinen yritys sinappivirheensä nyt jäätelön kanssa.

Vaikka Sipoon jäätelötehdas on kuulunut jo yli kymmenen vuotta kansainväliselle yrityskonsernille, jäätelön valmistuksella on täällä pitkät perinteet. Niin pitkät ja vakaat, että mahdollinen ulkomaille lähtö saa väkisinkin miettimään, maistuuko esimerkiksi Ruotsissa valmistettu Ingmanin jäätelö enää tutulta sipoolaiselta jäätelöltä.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja

Unileverin Sipoon jäätelötehtaan lopettamiselle etsitään vaihtoehtoja – Työntekijäliiton edustaja: Merkkiuskolliset eivät ostaisi ulkomailla valmistettua "suomalaista brändituotetta"

Näin samassa kiinteistössä toimiva Arla kommentoi Unileverin lopetussuunnitelmia – "Odotamme yksityiskohtien tarkentumista"

Tallinnassa asuva Peter Ingman, 54, aloitti perheyrityksessä 13-vuotiaana ja lopetti jäätelötehtaan viimeisenä Ingmanina – "Jäätelöverosta jäi paha jälkimaku koko loppuelämäksi"