Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kohti turvaa myös Sipoossa

Venäjän törkeä hyökkäys Ukrainaan on saanut suomalaiset surun ja hämmennyksen valtaan. Myös pelko on vallannut mielemme. Olemme katsoneet epäuskoisina tv:n ja netin tarjontaa kauhusta, itkusta ja sotilaallisista analyyseista. Tietoa halutaan heti aamusta ja viimeinen vilkaisu tilanteeseen tehdään nukkumaan lähtiessä.

Minulla sodan alkuvaiheet menivät voimakkaasti tunteisiin. Mieleeni ohjautui äitini evakkokokemukset Sortavalan Tuokslahden kylästä, mistä hän pikku tyttönä pakeni epätoivoisena suuren perheen kanssa kohti jotakin, mitä ei tiennyt.

Mielessäni liikkui myös 19-vuotiaan isäni pelko, kun hän istui härkävaunussa kiskot kolisten Keski-Suomesta kohti Karjalan kannasta. En olisi uskonut, että lapsuudessa kuulemiani tarinoita, kuulen ja näen nyt uudestaan edessäni.

Suomessa ei ole nyt välitöntä sotilaallista suurta uhkaa, mutta meidän on syytä varautua, sillä tilanne on arvaamaton. Kansanedustaja Heikki Vestman perusteli hyvin, edellisessä Sipoon Sanomissa (SiSa 10.3.2022), miksi Suomen tulee liittyä Natoon. Galluppien mukaan Suomen kansakin on nyt samaa mieltä.

Itse toivon päätöstä viikkojen, ei kuukausien kuluessa, sillä tilanne vaikeutuu rauhanneuvottelujen Ukrainassa alkaessa.

Putinin arvaamattomuus ja röyhkeys on nähty ja siksi jo heti hakemuksen jätön ja Nato-neuvottelujen ajaksi tulee saada Naton turvatakuut.

En olisi uskonut, että lapsuudessa kuulemiani tarinoita, kuulen ja näen nyt uudestaan edessäni.

Natoon liittymistä puoltavat myös taloudelliset seikat. Olemme huomanneet sijoittajien välttelevän Suomea lisääntyneen maariskin vuoksi. Tuotannollisten ja rakennusinvestointien väheneminen on luonnollista, jos epäillään vähänkin mahdollisuutta kriisin tai sodan eskaloitumiseen. Ilman Natoa olemme vaarassa vuosia tai vuosikymmeniä.

Maariskin ja riskipreemion kasvun vuoksi Suomen kasvunäkymät heikkenevät ja siten hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen vaikeutuu.

Sipoon tulevaisuuteen vakaudella on myös merkitystä. Olemme voimakkaassa kasvuvaiheessa. Loistava sijaintimme houkuttelee kuntaamme kansainvälisiä ja kotimaisia yrityksiä, pandemian jälkeen myös matkailu on taas avautumassa ja Sipoolla on tässäkin loistava kasvun mahdollisuus.

Sipoo on siis haluttu kunta ja se merkitsee kuntalaisille omaisuusarvojen nousua, työpaikkoja ja hyviä palveluita kunnan hyvän talouden vuoksi.

Tämän kaiken hyvän sipoolaisen näkymän voi kuitenkin hyvin nopeasti pilata esimerkiksi aseellinen konflikti Itämeren alueella. Olisimme helposti sodan osapuoli ja siten köysissä, koska Nato ei ota jäseneksi sodan osapuolta. Siksi on kiire.

En halua, että kolme poikaani joutuisivat kokemaan sodan kauhut. En halua nähdä Ukrainan kaltaista hävitystä, tuskaa ja tulevaisuuden varastamista.

Haluan sipoolaisten jatkavan elämäänsä rauhassa. Luotan Eduskunnan viisaisiin päättäjiin, että oikea päätös syntyy ajoissa.

Kirjoittaja on Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja (kok.)