Kolumni Kestävä kehitys Sipoossa

Kestävä kehitys mainitaan viimein Sipoon kunnan strategiassa ja se on nimetty yhdeksi kunnan kehityksen perusedellytyksistä. No onko tästä hyötyä? Olemmehan tottuneet siihen, että kestävä kehitys esiintyy papereissa ja juhlapuheissa, mutta siitä on vielä matkaa käytännön tekoihin.

Kestävä kehitys tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että Nikkilän ja Söderkullan välille saadaan vihdoin pyörätie. Kunnan kiinteistöissä panostetaan energiatehokkuuteen ja luovutaan öljylämmityksestä nopeammin.

Sipoo on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta mahdollisimman pian. Kunnassa toteutetaan myös puurakentamisen kokeiluhankkeita.

Luontokadon torjuminen ei vielä näy Sipoon strategiassa. Kunnalle aiotaan kuitenkin laatia Kestävän kehityksen tiekartta, johon piirretään kokonaiskuva kestävästä kehityksestä kunnassa.

Toivottavaa on, että siinä huomioidaan ilmaston lisäksi luonnon monimuotoisuus. Esimerkiksi niittykasvillisuutta ja monimuotoisuuden kannalta kriittistä lahopuuta olisi syytä lisätä kunnan viheralueilla.

Ja lopuksi vielä sananen maankäytöstä. Sipoossa ei ole onnistuttu estämään hallitsematonta haja-asutuksen leviämistä, ja tämä ei ole ympäristön kannalta kestävää.

Mitä laajemmalle asutus leviää, sitä enemmän luonnolta joudutaan ottamaan pinta-alaa ja sitä enemmän yhtenäiset luontoalueet pirstaloituvat.

Kun rakennetaan vesihuoltoverkoston ulkopuolelle, tarvitaan jokaiselle rakennustontille isompi pinta-ala. Myös liikenteen järjestäminen kestävästi menee hankalaksi, kun asutus leviää suunnittelemattomasti. Tämä kaikki johtaa siihen, että meillä sipoolaisilla on tulevaisuudessa vähemmän luontoa ja viheralueita, enemmän liikenteen melua sekä isommat kustannukset palvelujen järjestämisestä. Tämä ei ole kestävää sosiaalisesti, taloudellisesti eikä ympäristön kannalta.

Olemme ottaneet paljon hyviä askeleita kestävyyttä kohti, mutta paljon on vielä tehtävää. Sipoon muuttamisessa kestävämmäksi tarvitaan myös kaikkien kuntalaisten osallistumista.

Kirjoittaja on Sipoon kunnanvaltuutettu (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut