Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mielenterveys ei odota – terapiatakuu täytyy toteuttaa

Mielenterveyden ongelmat koskettavat jopa joka toista suomalaista jossain vaiheessa elämää.

Maailmantilanne ja koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat lisänneet riskiä mielenterveysongelmien puhkeamiselle tai pahenemiselle.

Lapsien ja nuorten elämää on varjostanut poikkeustila jo yli kahden vuoden ajan.

Erityisesti nuorten osalta rajalliset mahdollisuudet normaaliin kanssakäymiseen voivat ahdistaa ja aiheuttaa negatiivista kierrettä.

Etätyöt, etäkoulu ja niiden yhdistäminen aiheuttivat monelle uudenlaista kuormitusta. Tukiverkot ovat pienentyneet tai huonommin saavutettavissa.

Arki on monella tapaa muuttunut, ja esimerkiksi yksinäisyys on lisääntynyt, päihdeongelmat kärjistyneet ja myös kotiväkivalta on lisääntynyt.

Vanhemmat ja nuoret ovat yhä uupuneempia, ja monissa perheissä on vakavaa huolta toimeentulosta ja pärjäämisestä.

Perheiden hätään on reagoitava ajoissa.

Helpottamalla mielenterveyspalveluihin pääsyä voitaisiin vähentää merkittävästi mielenterveysongelmista johtuvia sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä.

Mielenterveyden aika on nyt.

Terapiatakuu varmistaisi Suomesta tällä hetkellä puuttuvan tehokkaan mielenterveyshoidon perustason – tarvittaessa hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ohjattaisiin jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Näin apu olisi saatavilla yhdenvertaisemmin, nopeammin ja helpommin jokaiselle sitä tarvitsevalle, lapsista vanhuksiin.

Mielenterveys ei odota.

Terapiatakuulla on jo todella kiire.

Tehdään alueellemme hyvää ja aloitetaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle terapiatakuu pilotointina.