Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tarvitaan muutakin kuin seinät

Nuorisotutkimusseura teetti viime vuoden lopulla tutkimuksen, jossa selvitettiin nuorten ajatuksia nuorisotilojen käytöstä. Kyselyn toteutti kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna. Kyselyyn vastasi 53 kunnan nuorisotilojen kautta 3 393 nuorta.

Tutkimuksen mukaan noin kuudennes 15–17-vuotiaista ja noin viidennes 12–14-vuotiaista nuorista oli käyttänyt nuorisotiloja viimeisen puolen vuoden aikana. Suurin osa nuorisotiloja käyttävistä nuorista osallistuu toimintaan 1–3 kertaa viikossa.

Tutkimus osoitti sen, että nuorisotilat ovat monelle merkityksellisiä vapaa-ajanviettopaikkoja. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n palvelujohtaja Jonna Laitinen kertoi STT:n haastattelussa monien nuorien löytävän nuorisotiloista samanikäistä seuraa, kunhan vain uskaltautuvat paikalle.

Sipoossa työstetään parhaillaan sivistystoimen palveluverkkoselvitystä. Se koskettaa kouluja ja päiväkoteja, mutta myös nuorisotiloja. Nimensä mukaisesti selvityksessä on tarkoitus luoda kuva siitä, minkälaisissa tiloissa Nikkilän Nuorkka ja Söderkullan Pleissi voisivat jatkossa toimia ja minkälaisin resurssein.

Toivottavaa on, että nuorisotilat todella saavat kunnollisen tilannekatsauksen ja ennen kaikkea tulevaisuuden suunnitelman. Sille on tarvetta. Kuten Sipoon nuorisopalvelupäällikkö Mia Liljeberg totesi huhtikuussa Sipoon Sanomien haastattelussa (SiSa 28.4.2022) Nikkilän Nuorkalle ei ole tehty mitään 40 vuoteen. Talo tarvitsee vähintään peruskorjauksen ellei jopa kokonaan uutta rakennusta.

40 vuodessa maailma on muuttunut melkoisesti ja samalla nuorten vaatimustaso. Pelkät seinät eivät riitä. Niiden sisälle tarvitaan toimintaa ja tekemistä.

Mallia ja vinkkejä voi ottaa vaikka naapurikaupunki Porvoosta, jossa nuorisotyö jalkautuu kesäksi eri puolille kaupunkia Limo-auton kera varsinaisten nuorisotilojen ollessa kesällä suljettuina. Nuorisotyöntekijät tuovat mukanaan monenlaista tekemistä; pelejä, musiikkia, kilpailuja tai vaikka grillailua, riippuen päivän ohjelmasta ja nuorten toiveesta.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja