Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjoittajavieras Kalleinta on ruoka, joka ostetaan, mutta jätetään käyttämättä

Hintojen nousu on viime aikoina herättänyt laajaa keskustelua ja myös huolta toimeentulosta. Ruoan, polttoaineiden ja energian hinnat ovat kivunneet korkeammalle kuin aikoihin, lisäksi lainojen koroissa on nähtävissä nousua. Nyt jos koskaan on perusteltua kiinnittää huomiota turhaan tuhlailuun.

Esimerkiksi ruoan hinta. Mielestäni kaikkein kalleinta on ruoka, joka ostetaan, mutta jätetään käyttämättä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa.

Tuhlauksen huipentaa se, että vanhentuneita ja pilaantuneita ruokatarvikkeita heitetään sekajätteeseen eikä lajitella niitä biojätteeseen. Silloin menetetään kaikki biojätteiden sisältämät ravinteet, joita voitaisiin hyödyntää uuden kasvatuksessa.

Keinotekoisten lannoitteiden hinnat ovat merkittävästi nousseet, ja kierrätyslannoitteiden käyttö olisi niille monesti hyvinkin järkevä vaihtoehto.

Biojäte on vain yksi esimerkki lajiteltavina hyödynnettävistä jätelajeista. Materiaalien kierrätyksen voikin ajatella olevan myös osa omavaraisuuttamme. Hyvin monia raaka-aineita tuodaan ulkomailta, ja etenkin tässä maailmantilanteessa saatavuuden ja hintatason epävarmuus hankaloittavat toimintaa usealla toimialalla.

Vaikuttaakin hyvin välinpitämättömältä, kuinka esimerkiksi metallia, lasia ja muoveja surutta edelleen hukataan sekajätteeseen, kun ne pienellä vaivalla voitaisiin pitää kierrossa ja käytössä.

Jätteiden lajittelua lisätään Suomessa lähivuosina tuomalla lajittelumahdollisuus entistä pienemmille asuinkiinteistöille. Lisäksi mm. meillä Rosk’n Rollissa on lisätty jäteasemilla erikseen lajiteltuna vastaanotettavien materiaalien määrää, jotta entistä enemmän jätteitä voidaan hyödyntää materiaalina.

Pelkkä lajittelumahdollisuuden tarjoaminen ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös tekoja itse jätteiden lajittelussa. Olethan sinäkin valmiina kantamaan kortesi kekoon välttääksemme hukkaa?

Kirjoittaja on kuntien omistaman jäteyhtiön, Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja.