Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kukakantaapoismetsästä, SK Huvin Vuoksi ja Jouluksi kotiin ovat Jukolavoittajia

Sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Suuta kuivaa. Jännitys on huipussaan. On Venlojen viestin yhteislähtö. Ympärillä pauhaavat kuulutukset, katsojat huutelevat viimeisiä neuvojaan.

Hyväkuntoiset suunnistajanaiset verryttelevät ja juoksentelevat. Minä keskityn vain säästämään kaiken energiani metsäreitille.

Lopulta tulee käsky siirtyä kartoille. Lähtölaukaus. Venla-lauma ryntää metsään.

Näitä muistoja minulla on yli 30 vuoden ajalta. Useimmiten olen ollut ankkurina tai kolmantena viestinviejänä. Silloin aikaa kuluu tunti tai parikin vaihtokarsinassa odotellen.

Yksi huippuhetkistä Jukolassa tavalliselle perussuunnistajalle on maaliin tai vaihtoon tulo. Vaikka voittaja olisi tullut maaliin jo aikoja sitten, maalisuoralla jaksetaan kannustaa myös sitä, joka juoksee sijalla 1 287. Voittajajoukkueita seurataan, mutta parhaimmat jutut kerrotaan niistä joukkueista, joiden sijoitus alkaa tosi isolla numerolla.

Jukolan kesäyössä on jotain ihmeen taikaa, jonka voi kokea vain otsalamppujen loisteessa, kuulutusten kaikuessa, valotaululta pääsarjan kilpailijoiden menoa seuratessa ja välillä katsomon kohahtaessa – joku huippusuunnistaja on juossut ohi rastin.

Tulevana viikonloppuna Jukola-tunnelmiin pääsee Mynämäellä Lukkari-Jukolassa. Siellä on normaalista poiketen viesteihin osallistuvien sipoolaisten lisäksi myös useita sipoolaisia talkoolaisia, jotka viettävät Mynämäellä jopa useamman päivän opintomatkalla. Ensi vuonna on nimittäin OK Trianin järjestämä Porvoo Jukola 2023.

Järjestelytyöt ovat jo vauhdissa, vaikka aikaa on vuosi. Eniten talkoolaisia ainutlaatuiseen kisaan tarvitaan kuitenkin vuoden päästä 17.-18.6.2023. Mukaan voi jo ilmoittautua ja tehtäviin tutustua nettisivuilla: jukola.com/2023/

Valtaosa Jukolan kisaajista on seurojen kakkos- tai kolmosjoukkueita, kaveri- tai sukulaisporukoita tai niitä, jotka ovat vasta kevään aikana harjoitelleet kompassin käyttöä ja kartanlukua.

Tästä osoituksena ovat tänä vuonna Lukkari-Jukolassa käytetyt joukkuenimet.

Vai kuinka tosissaan ajattelet metsään lähtevän sellaisten joukkueiden kuin Länsirannikon lönkyttelijät, mie-sie-hää, Perän Pitäjät, Perämetsän Sarjaeksyjät, Brides babes, Hiipuva Voima, OK Suuntaa Ottavat, Seka-Suomen Hitaastikävelijät, Suoraan sohvalta, Sukset ristissä, Kävellen oltais jo perillä, Keskiverto suunnistuksesta nautiskelijat, Suunnattomat Suksijat, Hamulan Hölökkeejät, #äläkääjättäkö, Suunnistajat Sitaateissa, SC Väärä Suunta 180, Tästä on joku muukin menny, Team Opintotuki, Tosimiähet, Hirveet Käyrät (Hemska Kurvor), Beach Boys, Aina perillä, Eksytään yhdessä, Epätoivoinen Yritys, Kadonneen Rastin Metsästäjät, Kartta väärinpäin, Kato Mihin Mä Meen ja Kävellen oltais jo perillä.

Kaikki nämä edellä mainitut ovat Jukola- ja Venla-voittajia, sillä he ovat vähintäänkin ylittäneet itsensä ja osaavat pitää myös hauskaa. Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä!

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja